In het spoor van de Shoah in Polen 2018

Logo Toegevoegd door Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie op 14.11.2017
Nascholing of activiteit

Sinds bijna dertig jaar organiseert Stichting Auschwitz - Auschwitz in Gedachtenis vzw een jaarlijkse studiereis naar Auschwitz en Birkenau. De meerderheid van de Joden in België werd onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog naar deze oorden gedeporteerd om er bij aankomst vernietigd te worden. Werkbekwame Joden werden opgesloten in het concentratiekamp.

Zonder inbreuk te doen op het belang van Auschwitz is het belangrijk om de Shoah in het Oosten in de kijker te zetten. Auschwitz staat voor velen symbool voor de massale vernietiging van Joden in Europa, maar vooraleer Auschwitz eigenlijk volledig operationeel werd, was 'Aktion Reinhardt' (i.d. de vernietiging van de Joden in het bezette Polen) bijna volledig uitgevoerd. Om die reden organiseert Stichting Auschwitz nu ook jaarlijks een excursie in het teken van 'Aktion Reinhardt', namelijk: 'In het spoor van de Shoah in Polen'.

Deze studiereis volgt een chronologisch en logisch schema; bij elke etappe wordt allereerst de desbetreffende stad, d.w.z. het voormalige getto, bezocht. Kennis maken met het Joodse leven, traditie en cultuur van voor de Tweede Wereldoorlog is één van de doelstellingen van deze studiereis. Alvorens het bij de stad behorende vernietigingscentrum te bezoeken, wordt een halt gehouden bij de deportatieplaats vanwaar de Joodse bevolking vertrok voor hun laatste reis. Elk bezoek aan een voormalig vernietigingscentrum wordt pedagogisch ondersteund aan de hand van kaarten, beelden, getuigenissen en foto’s. Deze studiereis tracht de geschiedenis van de Shoah in Polen te traceren. Vormingssessies zullen georganiseerd worden om de toekomstige bezoeker kennis te laten maken met de structuur en de complexe geschiedenis van de Shoah in Polen. Ze laten de deelnemer toe de bezochte oorden en plaatsen beter te situeren in een geheel dat behoorlijk ongekend is.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan