Vluchten is van alle tijden


We kunnen er niet omheen, de vluchtelingenproblematiek is door de oorlog in Syrië brandend actueel. Overal worden we met dit fenomeen geconfronteerd: op televisie, in de krant, op school, in onze gemeente....

De situatie waarin vluchtelingen zich bevinden is vaak voor volwassenen al moeilijk om te begrijpen, laat staan voor kinderen. Met het vluchtelingenproject wil Fort Liefkenshoek bijdragen tot het begrijpelijk maken van termen als migratie en mensenrechten voor kinderen. We willen tonen waarom mensen alles achterlaten en alle zekerheden opgeven. En bovenal dat vluchten (g)een keuze is, maar vaak een zeer moeilijke.

Hoe?

Via verschillende zalen in het belevingscentrum ontdekken kinderen dat migratie van alle tijden is. Na de Val van Antwerpen sloegen duizenden mensen op de vlucht voor Alexander Farnese en zijn Spaanse troepen. Vanaf 1800 vertrokken meer dan 2 miljoen mensen met de Red Star Line vanuit Europa op zoek naar een beter leven in Amerika. De kinderen ontdekken dat de redenen waarom mensen vroeger en nu op de vlucht slaan niet zo veel van elkaar verschillen. Nog steeds spelen etnische afkomst, godsdienst of politieke overtuiging een grote rol.

Praktisch

Met de werkbundel rond de vluchtelingenproblematiek gaan de kinderen op verkenning in de eerste drie zalen van het belevingscentrum. Aan de hand van een zoektocht en het oplossen van raadsels komen verschillende thema’s rond migratie aan bod. Deze bundel is zowel geschikt voor klassen als voor individuele bezoekers.

Het werkdocument kan u van de website van het fort downloaden. De juiste antwoorden kan u na uw bezoek verkrijgen aan het onthaal van het fort.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook