Summer School Mantle of the Expert : Drama als leermiddel in het lager onderwijs

Foto Toegevoegd door Bob Selderslaghs op 26.03.2018
Nascholing of activiteit

Drama als leermiddel in het lager onderwijs

Wat als… jouw klas een team vol experten wordt? In deze tweedaagse training gaan leerkrachten en bachelorstudenten lager onderwijs aan de slag met Mantle of the Expert (MoE), een methodiek waarbij fictieve contexten gecreëerd worden om kennis, vaardigheden en inzichten te ontwikkelen in verschillende leergebieden. Het doel is om het bestuderen van het curriculum aantrekkelijk en zinvol te maken en om de klasgroep in het centrum van het leerproces te plaatsen. 

 • Deze tweede editie van de Summer School zal bestaan uit een reeks praktische workshops waarbij de deelnemers het werk ‘van binnenuit’ kunnen ervaren. Ze onderzoeken:
 • hoe ze betekenisvolle en aantrekkelijke leerervaringen kunnen creëren.
 • hoe ze Dorothy Heathcote’s dramatische conventies kunnen gebruiken om meeslepende imaginaire contexten te ontwikkelen.
 • hoe ze de meer complexe aspecten van het systeem kunnen toepassen, zoals het opbouwen van spanning, het gebruik van tekens en schakels maken.
  methodes voor planning en evaluatie.

De voertaal van deze Summer School is Engels en vereist geen ervaring met drama. Tim Taylor, dé ambassadeur van MoE in het Verenigd Koninkrijk, voorziet een boeiend programma waarin ruimte is om te leren, te exploreren en te reflecteren. 

Doelgroep

 • Voor leerkrachten lager onderwijs, bachelorstudenten lager onderwijs én sympathisanten.
 • Aantal deelnemers: maximum 25
 • Voertaal: Engels (basiskennis)

Kwaliteit

Deze Summer School kadert in het onderzoek ‘MoE - de artistieke meerwaarde van drama als leermiddel in het lager onderwijs’ dat Bob Selderslaghs voert aan het Koninklijk Conservatorium en dat onder meer gericht is op het versterken van de muzische vorming in het lager onderwijs. De Summer School is een co-productie van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel.

Docent: Tim Taylor (UK)

https://desingel.be/nl/programma/kunstcampus/mantle-of-the-expert-2-drama-als-leermiddel-in-het-lager-onderwijs?id=a0J0N00002nAoVwUAK


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e, 3e graad
FransLevensbeschouwing (Erkende godsdienst, Zedenleer)Lichamelijke opvoedingMuzische vormingNederlandsWiskundeSociale vaardighedenAnderstalige Nieuwk. - NT2Mens en maatschappijWetenschappen en techniek
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
beroepencreativiteitdramaexpertintrinsieke motivatiekunst en cultuurlager onderwijslagere schoolleermiddelmethodiekmuzisch-creatieve vormingmuzische vormingopvoeden tot burgerzinrapport - agendasociale vaardighedenstudie- en beroepskeuzesummersummer schoolzelfdeterminatiezelfreguleringtalen