WISPERpro : Kunsteducatie met een divers publiek


Bron

Onze samenleving krijgt meer kleur. Als begeleider krijg je dan ook steeds vaker te maken met groepen waarin verschillende etnisch-culturele achtergronden vertegenwoordigd zijn. Omgaan met verschillen in een groep is een hele uitdaging en een boeiende zoektocht voor de begeleider.

Kunsteducatie vormt daarbij een vruchtbare context: ze staat open voor verscheidenheid en biedt een universele taal die mensen verbindt. Deze dag is bedoeld voor begeleiders die zich willen verdiepen in kunsteducatie als middel én doel bij het omgaan met diverse groepen: muziek, dans, theater, beeld.

Onder meer deze thema’s komen aan bod:

  • kennis van het Nederlands: actief en passief
  • de kracht van non-verbale communicatie
  • culturele taboes: hoe verschillen overstijgen
  • leerculturen: bepaalt je achtergrond de manier waarop je leert?
  • traditionele cultuureducatie vs. kunsteducatie in een hedendaagse praktijk met focus op creativiteit

We pakken het niet theoretisch aan maar brengen alles meteen in de praktijk door zelf te zingen, dansen, acteren en beelden te maken.Tijdens deze cursus willen we vooral ervaringen uitwisselen en inspireren. Met een open blik. Want onze samenleving én kunsteducatie kunnen kleur goed gebruiken.

Deze cursus wordt begeleid door Georgina del Carmen Teunissen en Bart Callebaut, vaste educatieve medewerkers bij WISPER. Ze gaven al verschillende sessies muziek, dans en theater voor OKAN-klassen en praatgroepen van de dienst diversiteit van de stad Leuven. Georgina heeft via Transfocollect Brussel ervaring met dansproducties met jongeren van diverse culturele achtergronden. Bart begeleidt al een tijdje laagdrempelige zangsessies in het Nederlands en improviseert met anderstalige nieuwkomers.

Voor iedereen die kinderen, jongeren of volwassenen op een actieve manier wil laten kennismaken met kunsteducatie: muziek, theater, dans, beeld, literatuur. Met name sociaal-cultureel werkers, jeugdwerkers, artiesten, therapeuten, leerkrachten kunstvakken, kunsteducatieve begeleiders. Zowel beginnende lesgevers (die een goede start willen nemen) als ervaren begeleiders (die herbronning zoeken) kunnen hun gading vinden in deze dag.

WISPER vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Muzische vormingBeeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernMuzikale opvoeding - MuziekPodiumkunsten - Theater Dans BalletBeeldende kunstMuziekDans
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 17-04-2018
Nummer: 81725
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
acterenbeeldencreativiteitcultuureducatiedansdansenetnisch-culturele verschillenkunst en cultuurKunsteducatiemuziekmuzisch-creatieve vormingpublieksamenlevingtheaterWISPERprozingen

Ontdek ook