G4 : Simulatiespel over gemeentepolitiek

spel
De Aanstokerij

Inhoud

Dit verrassende simulatiespel over gemeentepolitiek start met het nabouwen van de eigen gemeente. De spelers plaatsen wegen, waterlopen, kerken, huizen, speeltuinen, bioscoop, winkels ... op de plattegrond van de gemeente.

Daarna spelen de leerlingen een gemeenteraad. Ze zetelen in 4 fictieve partijen, die elk hun stempel proberen te drukken op het beleid van de gemeente. Ze worden geconfronteerd met een aantal problemen in de gemeente waarop ze in overeenstemming met hun partijprogramma moeten reageren.

De besluiten van de gemeenteraad worden zichtbaar gemaakt op de speelplattegrond. Al spelend worden de leerlingen beter vertrouwd met de bevoegdheden van een gemeente. Ze oefenen allerlei communicatieve vaardigheden en democratische attitudes: luisteren naar elkaar, samen een oplossing uitwerken, argumenteren, respect opbrengen voor elkaars mening ... 

De partij die het meest bijdraagt tot de welvaart en het welzijn van alle bewoners, maakt kans op de meeste stemmen en de burgemeesterssjerp. 

Gerealiseerd i.s.m. 'De Kracht van je Stem!', de educatieve dienst van het Vlaams Parlement.

Doel

Het doel van 'G4' is de politiek van de gemeente dichter bij de jongeren brengen en de jongeren inzicht geven in de bevoegdheden en taken van de gemeente en in het proces van besluitvorming. 

Praktisch

  • Voor wie? Spelers van 10 tot 14 jaar
  • Aantal spelers? 10-25 
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: 100 - 150 minuten
  • Accommodatie: een ruim lokaal met 1 grote tafel in het midden en 5 tafels er rond. Voor elke speler een stoel. 

Aanpak

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
De Aanstokerij
Organisatie