Ze zijn wie ze zijn door hun puberbrein : De invloed van middelen op het puberbrein

Logo Toegevoegd door De Sleutel op 29.06.2018
Nascholing of activiteit

Inhoud en aanpak

Onvolwassen, nog groen achter de oren, wispelturig, humeurig…zijn allemaal clichés waarmee we puberende tieners beschrijven. Maar hoe komt  dat eigenlijk? Zit ons brein daar voor iets tussen? Wat zegt de wetenschap hierover? En wat kunnen wij als begeleiders van jongeren daarmee? Hoe komt het dat jongeren volmondig in de klas zich uitspreken tegen drugs om vervolgens toch te experimenteren met cannabis, tabak en andere drugs?

In deze navorming kijken we naar het verschil tussen een volwassen brein en een puberend brein. We buigen ons daarbij specifiek over de vraag of tieners extra gevoelig zijn voor verslaving en hoe wij als opvoeders hier het best rekening mee kunnen houden.

We verdiepen ons in het mechanisme in ons brein dat verslaving teweegbrengt. We bekijken daarbij de invloed van dopamine en het beloningssysteem in onze hersenen. Daarna leggen we linken met het gedrag dat we zien bij tieners en specifiek hun houding ten opzichte van alcohol, drugs en tabak. We geven ook inzicht in hoe de verschillende drugs de werking van onze hersenen beïnvloeden.

Hoe kunnen wij als opvoeders, leerkrachten, rekening houdend met de inzichten die gegeven worden in deze workshop, het risico op experimenteergedrag verminderen?

De training geeft praktische antwoorden en tips van hoe we het best omgaan met onze tieners op het gebied van opvoeding, leren en vooral het omgaan met alcohol en drugs.

Doelgroep

Alle leerkrachten en opvoeders die verantwoordelijk zijn voor pubers


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Psychologie en PedagogieBiologieChemiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
De SleuteldrugpreventiedrugsinvloedmiddelenpuberbreinUnplugged