Werken aan bevestigen en begrenzen : Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Logo Toegevoegd door De Sleutel op 03.07.2018
Nascholing of activiteit

Inhoud en aanpak

Opvoeden is praten, aanmoedigen, voordoen, uitdagingen aanbieden, luisteren, ondersteunen, belonen maar ook grenzen aangeven. Als leerkracht geef je ruimte en richtlijnen. Je bepaalt (samen met je leerlingen) de grenzen van wat kan en wat niet kan. Die grenzen heeft elke leerling nodig om zich te ontwikkelen, om te weten wat gewenst en ongewenst gedrag is.

Wanneer leerkrachten en opvoeders bevestigen en begrenzen dan helpt dit de leerling om zich aan te passen aan regels en afspraken. Samenleven in de klas zal altijd voor conflicten zorgen. De vraag blijft hoe je als leerkracht daarmee omgaat. Hoe ontstaat een conflict en kunnen we als leerkracht dit voorkomen?

Het is niet omdat je als leerkracht een gedrag begrijpt dat je het gedrag moet goedkeuren. Hoe leren we leerlingen de consequenties van hun gedrag te aanvaarden. Soms lijkt het of straffen geen effect heeft en voel je je gefrustreerd. In deze workshop zoeken we samen oplossingen voor deze frustraties.

In de workshop bieden we eerst inzicht in de fases van Acting-outgedrag volgens Geoff Colvin. We staan stil bij onze houding bij het bevestigen en begrenzen. We bieden praktische handvaten aan om als leerkracht sterker in de schoenen te staan. We leggen de link met het werken aan persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen en geven tips voor het positief beïnvloeden van het klimaat in de klas. We kijken naar preventieve bouwstenen om moeilijk gedrag te voorkomen.

De workshop is interactief opgebouwd en vraagt een inbreng van de deelnemers.

We maken gebruik van casussen aangebracht door de deelnemers.

Doelgroep:

Leerkrachten lager onderwijs, beleidsmedewerkers zorg, GOK-leerkrachten en directies.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e, 3e graad
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
Acting-outbegrenzenbevestigen en begrenzengedraggrensoverschrijdend gedragklashoudenpersoonlijke en sociale vaardigheden