Mexican art : Nascholing

Logo Toegevoegd door Bazarts op 02.08.2018
Nascholing of activiteit

Frida Kahlo

Een Mexicaanse dame met ballen aan haar lijf, die een lijdensweg heeft meegemaakt in haar leven die diende als inspiratie voor haar schilderkunst. Frida is een autodidact die heeft leren schilderen tijdens haar revalidaties en waarbij symboliek ongelofelijk belangrijk is in haar leven.

Het boek ‘Frida’ uitgegeven bij Clavis biedt ons op een prachtige manier een zicht op haar leven en haar werk.

De illustraties en paper cuts uit het boek bieden ons inspiratie voor opdrachten rond symboliek. Hoe formuleer je de opdracht zo dat de leerling een stukje van zichzelf toont? Niet het resultaat is belangrijk, wel het proces van bedenken, denken, overdenken en proberen.

Dia de Muertos

De dodendag of Allerheiligen bij ons, heeft in Mexico een totaal andere betekenis. Kleurrijke doodshoofden zijn zowel een ‘eyecatcher’ bij meisjes als jongens. Gebruik maken van een snijmes, maken we een sjabloon dat prachtige mogelijkheden biedt.

Azteken en Maya’s

Mexicaanse kunst, is de kunst van de Indianen. Hoewel de volkeren al eeuwen niet meer met grote getale aanwezig zijn, wordt het cultureel erfgoed nog steeds doorgegeven. Zo heb je de prachtige klederdracht waaraan je kan zien tot welke Indianen stam je behoort, de mooie beeldhouwwerken en de fijn uitgewerkte stucreliëfs. Met deze laatste kunstvorm gaan wij aan de slag, een mini-reliëf gemaakt uit gips, een simpele methode om proper met gips te werken in de klas. We werken het af met eigen ontworpen Mexicaanse motieven.

 

Je gaat naar huis met lesideeën rond de kunstenares Frida Kahlo, een eigen zelfportret waarbij je tips krijgt om portret te tekenen en te schilderen, een papercut met symboliek, een pop-art-achtige manier om met stencils en doodshoofden aan de slag te gaan, een reliëf in gips, een uitgewerkte syllabus als voorbereiding voor jouw opdrachten in de klas.

Ook de zelfgemaakte lunch, tussendoortjes en koffie zijn in de prijs inbegrepen.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernPlastische opvoeding - Tekenen
Lerarenopleiding
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
artbeeldende kunstcreatiefmexicannascholingsecundair onderwijsworkshop