Transculturele Hulpverlening - Beschermjassen

Inhoud en aanpak

Hulpverlening aan personen met een migratie achtergrond vraagt om bepaalde kennis, vaardigheden en basishouding. Griet Severeyns vertelt vanuit haar praktijkervaring enkele basisbegrippen vanuit het model Beschermjassen van Kitlyn Tjin A Djie. ‘Beschermjassen’ is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent dat je iemand tijdens een moeilijke faseovergang inbedt in het oude vertrouwde. Het gaat niet alleen over familie, maar over alles van toen. Het zijn de geuren, het landschap, de tradities, de rituelen, de geschiedenis, het eten… Het gaat over de vertrouwde manieren van vroeger. Wat hebben mensen nodig uit hun oude context om in de nieuwe context te kunnen functioneren? Vaak wordt bij vluchtelingen met traumatische ervaringen gedacht dat het verleden moet rusten maar mensen hebben het verleden juist nodig. Ze moeten het bij zich kunnen dragen om in de toekomst een plek te creëren. Mensen willen niet terug, ze willen maar eventjes rondkijken in het verleden om een perspectief voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

Hoe je dit doet, ervaar je zelf in deze 3-daagse vorming.


Programma

Dag 1: Faseovergangen, familiesystemen en heilige huisjes
Iedereen kent in zijn leven faseovergangen, denk maar aan verlies van een dierbare, geboorte van een kind, ander werk vinden, migreren of vluchten naar een ander land, enz. We staan stil bij de impact van faseovergangen in het leven, het verschil tussen ik -en wij gerichte families en welke heilige huisjes we met ons meedragen. 

Dag 2: In -en uitsluitingsmechanismen, interculturele communicatie en instrumenten
Bewustzijn in de hulpverlening van culturele verschillen, witte privileges, stereotypen,... is enorm belangrijk. Door welke bril kijk jij? 
We maken tijd om te oefenen met enkele instrumenten om te beschermjassen: gebruik van levenslijnen, genogrammen, eettafels,... 

Dag 3: Terugkomdag met intervisie en casuïstiek
De laatste dag brengen we casussen mee en bekijken we ze aan de hand van beschermjassenmodel. We oefenen en ervaren om zo tot nieuwe inzichten te komen. 

Doelgroep

Hulpverleners, therapeuten, psychologen, leerkrachten, CLB-medewerkers, zorgverleners,...

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 19-09-2018
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
Beschermjassenhulpverleninginterculturele communicatieinterculturele competentiemigratiesociale uitsluitingtransculturele