Columbus in het schooleigen OLB-beleid : Professionaliseringstraject

Doelstellingen:

  • Een gedragen visie op onderwijsloopbaanbegeleiding in de derde graad (her)(ver)nieuwen. Het exploratie-instrument Columbus en keuzegesprekken integreren in deze visie en het OLB-traject.

Doelgroep:

  • Volledig schoolteam van de derde graad bestaande uit directieteam, onderwijzend personeel en leerlingenbegeleiders met ondersteuning door een pedagogische begeleider en een CLB-medewerker van de school.
  • Een deel van het schoolteam van de derde graad dat tussen de sessie werkt met het schoolteam aan een gedragen visie op OLB in de derde graad met ondersteuning door een pedagogische begeleider en een CLB-medewerker.

Inhoud - Waarom deze professionalisering volgen?

Het onderwijsloopbaanbeleid van jouw school bevindt zich te midden van meerdere veranderingen:

  • Met de komst van het exploratie-instrument Columbus, ben je met je schoolteam in de derde graad zoekend naar hoe deze tool past binnen je studiekeuzetraject in de derde graad.
  • Vanaf september 2018 zal n.a.v. het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding, leerlingenbegeleiding een erkenningsvoorwaarde worden

Om deze veranderingen aan te pakken, bieden we een professionaliseringstraject aan over het onderwijsloopbaanbeleid in de derde graad met daaraan verbonden een sterke begeleiding vanuit de pedagogische begeleiding en de CLB-medewerkers. Deze professionalisering zal met het schoolteam concreet reflecteren over de implementatie van Columbus binnen het onderwijsloopbaanbeleid van de school. Echter door dit proces met het schoolteam te lopen, zullen fundamentele vragen over OLB in de derde graad aan bod komen. Het uitklaren van deze vragen zorgt voor een gedragen antwoord binnen het schoolteam op de vraag hoe het onderwijsloopbaanbeleid van deze graad er zal uitzien. Op leerlingniveau zorgt dit voor gelijkgerichte acties, opinies en adviezen van personeelsleden binnen het onderwijsloopbaanbeleid van de school.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 16-08-2018
Nummer: 84349
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
columbusOLB-beleidschooleigen

Ontdek ook