Taalstimulerend handelen buiten de NT2-les

Logo Toegevoegd door Centrum voor Taal en Onderwijs op 19.09.2018
Nascholing of activiteit

De Nederlandse taal leren is de sleutel tot participatie: een vaak gehoorde uitspraak. Taalleren doe je echter niet enkel in het klaslokaal, maar ook en vooral in interactie met de mensen die je tijdens traject ontmoet.

In deze workshop bekijken we hoe vrijwilligers, instructeurs, onthaalmedewerkers, trajectbegeleiders, … ook vanuit hun job kunnen bijdragen tot de taalverwerving van de anderstaligen waarmee ze in contact komen. We staan stil bij hoe mensen taal leren en hoe de aandacht voor een rijk taalaanbod, een veilig klimaat, een communicatief uitnodigende houding en het creëren van oefenkansen kunnen bijdragen tot taalontwikkeling. De workshop biedt een aantal concrete handvatten om het bevorderen van taalvaardigheid vorm te geven in je dagelijkse werk. Dit alles vanuit de onderliggende idee dat Nederlands leren misschien wel de sleutel is tot participatie, maar dat het omgekeerde evenzeer geldt: participeren opent de deur naar Nederlands leren.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Basiseducatie
NT2Alfa NT2
Secundair volwassenenonderwijs
NT2
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
anderstaligenbehoeftegerichtcommunicatiefhandeleninteractieNederlands voor anderstaligenNT2participatietaalaanbodtaalstimuleringtaalvaardigheidtaalverwervingveilig klasklimaattalen