Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Hoe reëel is het virtuele?

logo
Bron

Het atelier bestaat uit drie delen:

  1. Hoe informeren mensen zich vandaag en hoe komt die informatie zelf tot stand? In een inleidend gedeelte wordt, naargelang de leeftijd, ingegaan op al deze algemene aspecten. Het onderscheid tussen de ‘klassieke’ en sociale media komt aan bod en de jongeren brengen ook zelf verslag uit van de gesprekken die ze daarover in afzonderlijke groepjes hebben gevoerd.
  2. We leven in een beeldcultuur, maar hoe betrouwbaar zijn de beelden die we dagelijks over ons heen krijgen? Aan de hand van een quiz leren de jongeren hoe moeilijk het soms is om een onderscheid te maken tussen een écht beeld en een gemanipuleerd beeld. Nadien krijgen ze de kans om, aan de hand van een applicatie, een aantal kleine ingrepen door te voeren en zo proefondervindelijk te ervaren hoe eenvoudig het is om een beeld naar zijn hand te zetten.
  3. Via de analyse van een aantal reclamefilmpjes ontdekken de deelnemers op welke manieren reclamemakers ons proberen te manipuleren. Afsluitend worden deze technieken zelf toegepast in een klein reclametoneeltje.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
vzw Foyer
Organisatie