Materialensessie : Inspelen op laagtaalvaardige leerlingen

Hoe maak je je lessen aantrekkelijk en effectief voor álle leerlingen? Wat is het belang van betrokkenheid en motivatie voor het (taal)leren van leerlingen en hoe zet je daarop in? Hoe pas je je ondersteuning aan aan de noden van je leerlingen? Hoe zorg je ervoor dat ook die taalzwakkere leerling tot leren komt?

In deze interactieve workshop en bijbehorende terugkomsessie denken we samen na over de basisprincipes van een gedifferentieerde klaswerking. We bouwen een krachtig kader op en denken van daaruit na over de elementen die je kan bespelen om verschillen tussen leerlingen op te vangen, bv. werkvormen, instructie.... We verkennen een aantal bestaande materialen en taken die je kan gebruiken om álle leerlingen meer te betrekken binnen een rijke klascontext. Je maakt kennis met een kijkwijzer om lesmaterialen te screenen met het oog op een diverse groep en past deze toe op de materialen die voorhanden zijn in het Educatief Centrum. Daarbij krijg je de kans om materiaal uit te lenen, een concrete les uit te werken en ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers.

Tijdens de terugkomsessie wisselen we uit over de uitgewerkte lessen en de uitgeprobeerde materialen. Van daaruit denken we na over authentiek en functioneel (taal)leren en de moeilijkheidsgraad van taken. Samen met collega's van andere scholen denk je na over hoe (aanpassingen in) taken nog beter kunnen aansluiten bij het individuele leerproces van de leerlingen.

Deze vorming is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen het CTO en docAtlas.

Doelgroep:Leerkrachten, zorgleerkrachten en -coördinatoren, beleidsondersteuners, directies, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden uit het basisonderwijs

€ 80 per persoon (2 sessies van 3 uur)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 10-12-2018
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
aantrekkelijke lessenAntwerpenauthentiek en functioneel taal lerenbasisonderwijsCTOdifferentiërenefficiënt en effectiefervaringen uitwisseleninspelenkleuteronderwijslaagtaalvaardigelaagtaalvaardige leerlingenlager onderwijsleerlingenmaterialensessiescreenen lesmaterialentaalzwakkere leerlingentalen