Documentaire INCLUSIEF + panelgesprek


Bron

Een documentaire van Ellen Vermeulen, gevolgd door een panelgesprek gemodereerd door Annick Ruyts.

Unieke kinderen, speciale behoeften, wondermooie docu.  (**** De Morgen).

Op 12 maart 2014 keurde het Vlaams Parlement het M-decreet goed. Dit betekent dat kinderen met een beperking toegelaten worden tot het gewoon onderwijs, terwijl zij voordien enkel terecht konden in buitengewone scholen. Het resultaat is 'inclusief onderwijs': een schoolomgeving die zich aanpast aan de noden van de leerling in plaats van andersom. Echter, in de praktijk hebben scholen zelden de kennis en resources om inclusief onderwijs aan te bieden.

De zoektocht van enkele kinderen met een beperking, en natuurlijk hun ouders, naar een geschikte school staat centraal in 'Inclusief', de nieuwe documentaire van geëngageerd filmmaakster Ellen Vermeulen. In scherpe grijstinten toont ze ons de kinderen Rosie, Sami, Irakli en Nathan, die allemaal worstelen om hun eigen plekje op te eisen in het onderwijs. Ellen Vermeulen neemt in 'Inclusief' geen standpunt in; ze observeert slechts, en toont kleine interacties, die een grote impact op de kijker hebben.

De vorige documentaire van Ellen Vermeulen, '9999', toonde reeds aan dat beelden iets kunnen veranderen in gemeenschappelijke denkpatronen. In '9999' sneed ze de psychische problematiek van Belgische gevangenen aan, waardoor een hevig debat ontstond: de één vond het gevangenisleven te hard, terwijl, bijvoorbeeld, slachtoffers van misdaden of hun nabestaanden daar lijnrecht tegenover stonden. 'Inclusief' laat een identieke ruimte voor de kijker over: zwart-witdenken is passé, we moeten oog hebben voor de honderden tinten grijs die tussen deze twee uitersten liggen.

Datum: 
19 februari 2019

Programma:
19.15u: Deuren gaan open. Informatieve stand met leermiddelen rond inclusief onderwijs. 

20.00u: Een inleidende speech door Kathleen Helsen (gedeputeerde Provincie Antwerpen). Gevolgd door een omkadering van de documentaire door Dr. Inge Van de Putte (UGent, vakgroep Orthopedagogiek en Disability Studies).

20.15u: Start documentaire

21.30u: Panelgesprek met regisseuse Ellen Vermeulen, ouder van Nathan en Dr. Inge Van de Putte. 

Annick Ruyts modereert de avond.

Organisatie:

De vertoning van deze film werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking en ondersteuning van De Roma en het Onderwijsnetwerk van Stad Antwerpen.

Kostprijs:
5 euro in voorverkoop / 4 euro voor docAtlasleden op vertoon van docAtlaslidkaart aan de kassa

Links:
blog over de film

De Roma

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 17-01-2019
Nummer: 88906
Categorie
Ander evenement
Trefwoorden
documentaireinclusieinclusiefinclusief onderwijspanelgesprekperspectief