Vaar mee met de educatieve milieuboottochten van de Milieuboot!


Bron

Dreigen uw leerlingen met spijbelen voor het klimaat? Dan vindt u hieronder wat u zoekt: een combinatie van eindtermen behalen én de leerlingen op een bewust en duurzame manier leren omgaan met milieu en natuur.

Na 4 jaar is de milieuboot terug in de buurt van uw school, voor u en uw leerlingen een unieke kans om de waterloop in eigen streek op een originele en boeiende manier te ontdekken. De activiteit is gericht op klassen tijdens de week, in het weekend is iedereen welkom.

Tijdens een educatieve milieuboottocht maken de jongeren kennis met de verschillende functies van het kanaal, de stad aan het water, de bedrijvigheid langsheen de waterweg en het leven op, om en in het water. Thema’s zoals integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering komen aan bod.

In het labo onderzoeken de leerlingen zelf de waterkwaliteit op basis van enkele fysische parameters zoals zuurstofgas en zuurtegraad. Bovendien determineren ze macro-invertebraten om te kijken naar de biologische waterkwaliteit.

Benedendeks kunnen de leerlingen zelf de mogelijke oorzaken van watervervuiling en de gevolgen ervan achterhalen via opdrachten en interactief educatief materiaal. Ze komen te weten wat de invloed is van het veranderend klimaat op onze waterlopen en wat ze zelf kunnen doen om de CO2-uitstoot te verminderen.

De milieuboottochten zijn vooral (maar niet uitsluitend) bedoeld voor de derde graad lager onderwijs enerzijds en dragen bij aan de verschillende eindtermen Wereldoriëntatie en de leergebiedoverschrijdende eindtermen Leren leren en anderzijds vooral (maar niet uitsluitend) bedoeld voor de eerste graad secundair onderwijs. Op dat niveau dragen deze boottochten bij aan o.a. de vakgebonden eindtermen Natuurwetenschappen en Aardrijkskunde (A-stroom), de vakgebonden ontwikkelingsdoelen Natuurwetenschappen en Maatschappelijke vorming of geschiedenis en aardrijkskunde (B-stroom) en vakoverschrijdende eindtermen Omgeving en duurzame ontwikkeling (context 4).

De tochten op de milieuboot zijn aanpasbaar aan de noden en wensen van de klas, school of leerkracht. Er is ook reeds een aangepast en uitgewerkt programma voor de 3e graad secundair onderwijs en voor de richting lerarenopleiding. Kortom, een perfect, origineel en graag gezien educatief en milieuvriendelijk instrument ter afwisseling van het bijleren achter een bureau.

Praktisch:

De educatieve milieuboottochten vinden dit voorjaar plaats:

- van 25/2 tot 17/03 met opstapplaatsen in Halle en Ruisbroek (Sint-Pieters Leeuw) op het Kanaal naar Charleroi

- van 18/3 tot 5/4 met opstapplaatsen Vilvoorde, Kapelle-op-den-Bos en Willebroek op het Zeekanaal Brussel Schelde

- van 23/4 tot 30/4 met opstapplaatsen Duffel en Herentals op het Netekanaal en het Albertkanaal

- van 2/5 tot 16/6 met opstapplaatsen in Herentals, Wijnegem en Antwerpen op het Albertkanaal

Inschrijven is verplicht. Hoe sneller, hoe meer kans dat uw voorkeursdatum en uur nog beschikbaar zijn. De tocht duurt drie uur. Per voor- of namiddag kunnen er 55 à  60 kinderen mee aan boord (= ongeveer drie klassen). Kinderen betalen 4 euro. Per 15 leerlingen mag er 1 gratis begeleider mee. Extra volwassenen betalen 8 euro. 

Klik hier om in te schrijven

Meer info via 053 72 94 20 of via info@milieuboot.be

De Milieuboot vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 4e, 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijWetenschappen en techniekLeren leren
secundair 1e graad a en b
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
buso
AardrijkskundeNatuurwetenschappen
dko
hbo5
lerarenopleiding
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 15-02-2019
Nummer: 89470
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
bijlerenbootboottochteducatieveeindtermenklasklimaatmilieuMilieubootmilieuboottochtennatuurontdekkenschoolvaar