Educatieve workshop : Monsanto en landbouw

Inhoud en aanpak

Géopolis is nieuw cultureel centrum in de Marollen gewijd aan fotojournalistiek, onderwijs en geopolitiek. Het centrum organiseert tweemaandelijkse tentoonstellingenreeksen over geopolitieke en actuele vraagstukken zoals migratie, klimaatverandering en de staat van de democratie. Iedere tentoonstellingenreeks bestaat uit één of meerdere fotoreportages en een didactische tentoonstelling ontworpen door het team van Géopolis.

Van 7 maart tot 27 april organiseert Géopolis de tentoonstelling “Monsanto, een fotografisch onderzoek” van fotograaf Mathieu Asselin. De tentoonstelling is een fotografisch onderzoek naar de ecologische gevolgen van het gebruik van de producten van Monsanto en de effecten op de volksgezondheid. Géopolis nodigt klassen van het secundair onderwijs uit Brussel en Vlaanderen uit voor een educatieve workshop bij de tentoonstelling, bestaande uit een presentatie en een interactieve rondleiding door de expositieruimte. Tijdens de educatieve workshop geeft Géopolis uitleg over de geschiedenis van Monsanto en de impact van het bedrijf op landbouwproductie, maar ook over het gebruik van producten van Monsanto in de Belgische landbouw en mogelijke alternatieven voor duurzamere vormen van landbouw. Het team van Géopolis stelt jongeren vragen over hun kennis van Monsanto en grootschalige landbouwproductie en over de invloed van het gebruik van de producten van Monsanto op hun persoonlijke leven. (Bv. Weten de jongeren in hoeverre zaden en producten van Monsanto gebruikt worden in de Belgische landbouw? In hoeverre denken de jongeren na over de productie en herkomst van producten als zij iets kopen in de winkel?). De presentatie wordt gevolgd door een rondleiding door de expositieruimte waarbij de leerlingen in groepen van 3 tot 5 een opdracht maken bij de foto's en uitgedaagd worden om hun mening te delen met hun klasgenoten en begeleiders. 

Het thema van de educatieve workshops sluit goed aan bij de algemene thema's klimaatverandering, milieubewustzijn en landbouw. In overleg docenten kan het team van Géopolis de workshop aanpassen naar gelang van het curriculum en de behoeftes van de groep. 

Doelgroep

De educatieve workshops zijn geschikt voor leerlingen van het secundair onderwijs (15 jaar en ouder) en groepen jongeren. Het maximaal aantal deelnemers per groep (inclusief begeleiders) is 30. Het team van Géopolis kan de inhoud en vorm van de workshops aanpassen op het profiel van de groep (leeftijd, achtergrond, type onderwijs), het curriculum van de groep en de specifieke behoeftes van de groep. 

Kwaliteit

Voor de tentoonstelling "Monsanto, een fotografisch onderzoek" deed fotograaf Mathieu Asselin gedurende vijf jaar onderzoek naar de effecten van de producten van één van de grootste producenten van zaden voor de landbouw, voedingsmiddelen, en chemische bestrijdingsmiddelen. Asselin combineerde fotografie met archiefmateriaal, tekst en video. Hij fotografeerden dumpsites van chemische middelen in de Verenigde Staten en slachtoffers van het ontbladeringsmiddel Agent Orange in de VS en Vietnam. Het resultaat is een genuanceerd en helder overzicht van de geschiedenis van het bedrijf, met een link naar de nabije toekomst. Deze tentoonstelling werd genomineerd voor de Deutsche Börse Photography Prize 2018 en is eerder te zien geweest in onder andere Arles, Amsterdam, Antwerpen en Londen. Het team van Géopolis Brussel heeft een educatieve workshop ontwikkeld die goed aansluit bij de tentoonstelling van Mathieu Asselin en die aansluit op de belevingswereld van leerlingen en jongeren. 

Géopolis Brussel
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernFotografie - Video - FilmGedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieMedia en communicatie - Sociale vaardighedenBurgerschap - MaatschappijleerNederlandsAardrijkskundeBiologieChemieLand- en tuinbouw
dko
Beeldende kunst
hbo5
hogeschool
universiteit
secundair volwassenenonderwijs
NT2
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 12-03-2019
Nummer: 90538
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
educatievefotografieklimaatveranderinglandbouwmediawijsheidmilieueducatieMonsantowereldburgerschapworkshoptalen