Creatief en actief omgaan met sociale vaardigheden in de klas

Creatief en actief omgaan met sociale vaardigheden in de klas of school

Gratis kickstart workshops sociale vaardigheden 
op donderdag 25 april 2019 van 13.00 tot 16.00 u
Dankzij de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, project flankerend onderwijs, kan Ankerpunt vzw een aantal van deze workshops gratis aanbieden
in Vlaams-Brabantse scholen. Plaatsen beperkt! Wees er dus snel bij!
Andere provincies kunnen betalend aansluiten of de workshop in hun school aanvragen.

In deze workshops staat de mentale gezondheid van kinderen en leerkrachten centraal.

Met deze methode kan je het hele jaar door werken aan sociale vaardigheden in de klas of op school.

Voorstellen van het doeboek: Aan de bron van de Wondere Ommesprong

Doel:

 • Kinderen en leerkrachten wel in hun vel;
 • Klas/schoolsfeer optimaal houden of maken;
 • Band leerling-leerkracht versterken;
 • Intern werkmodel leerkrachten bijstellen;
 • Ouderbetrokkenheid;
 • Positieve invloed buitenschoolse leven.

Uitgangspunt:

Leerkrachten weten het wel: de klas, de school is niet alleen de plek waar aandacht besteed wordt aan cognitieve vaardigheden. Pas als kinderen zich wel in hun vel voelen, staan ze nieuwsgierig open voor nieuwe kennis. Daarom is jouw eerstelijnsrol als leerkracht zo belangrijk. Neen, je kan niet alle problemen oplossen, maar je bent wel dat belangrijke luisterend oor, de vertrouwenspersoon waar de leerling zich veilig bij voelt. Jij kan als leerkracht kinderen helpen sociale vaardigheden, copingstrategieën aan te leren en inzichten mee te geven zodat ze weerbaarder en veerkrachtiger opgroeien en vol zelfvertrouwen openbloeien naar hun toekomst.

In deze workshop gaan de leerkrachten/begeleiders aan de slag met sociale vaardigheden op basis van verhalen afgewisseld met het filosoferen over en het aanleren van psychosociale vaardigheden d.m.v creatieve activiteiten. Deze workshop vertrekt vanuit het verhaal van de Wondere Ommesprong. Na deze workshop zullen leerkrachten ook aan de hand van thematische verhalen naar eigen keuze aan de slag kunnen, het hele jaar door. Binnen de klasmuren of met de hele school.

Na deze workshop:

Je krijgt als leerkracht krachtige en leuke tools mee om het psychosociale en emotionele gedrag van leerlingen en bij jezelf beter te onderkennen en te begrijpen en mogelijk probleemgedrag spelenderwijs positief om te buigen.

Doel is ook dat de leerlingen de transfer kunnen maken van deze nieuwe inzichten en vaardigheden op psychosociaal en emotioneel vlak naar hun buitenschoolse leefwerelden en dat in respect voor zichzelf en de anderen.

Praktisch:

Data workshops

Deze workshop zal op het einde van schooljaar 2018 - 2019 ook in de zomervakantie op regelmatige basis aangeboden worden in Ankerpunt of op externe locaties volg onze kalender of vraag het aan. Eerste afspraak is vrijdag 29/03/2019 om 13.00 u.

Vervolgsessies betalend

Smaakt het na deze kickstartworkshop naar meer? Ankerpunt biedt vervolgsessies aan op deze kickstart. Je kan deze workshops volgen in Ankerpunt of aanvragen om bij jou op school te geven.

In de school:

 • De Ankerpunt medewerker geeft als trainer ervaringsgerichte workshops, bijvoorbeeld tijdens studiedagen of personeelsvergaderingen in scholen zelf. Hier ontdekken leerkrachten zowel theoretisch als in praktijk psychosociale vaardigheden, gekoppeld aan psycho-educatie.
 • De Ankerpuntmedewerker als workshopbegeleider van de leerkracht/school, en m.b.v. observaties houvast, inzichten en tips bieden.

In Ankerpunt:
Op regelmatige basis organiseren we in Ankerpuntworkshops waar je nieuwe ideetjes kan opdoen om creatief en actief te werken met sociale vaardigheden. Heel wat thema’s komen aan bod.

Ankerpunt Academie
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 01-04-2019
Nummer: 91268
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
klasleerkrachtpositieve klassfeerpsychosociale ontwikkelingsociale vaardighedenworkshop