Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

EuroWa?! EuroQuoi?! : Strategisch spel om de invloed van de EU op het dagelijks leven te ontdekken

Logo 'een spel over de ompact van de Europese Unie op jouw dagelijks leven'
De Aanstokerij

Wat in het Europees Parlement in Brussel beslist wordt, lijkt ver af te staan van de dagdagelijkse realiteit van heel wat Europeanen. Maar als ervaren kiezers al niet weten waar Europa voor staat, wat dan met jongeren die voor het eerst moeten gaan stemmen?

Samen met De Ambrassade, de Franstalige Jeugdraad en JEF België sloegen we de handen in elkaar om Europa op een ludieke en laagdrempelige manier tot bij jongeren te brengen. Via een informatief spel willen wij aantonen dat Europa veel meer is dan de euro’s in onze portefeuille of een quizvraag over hoofdsteden en vlaggen raden.

Tijdens 'EuroWa?! EuroQuoi?!' ontdekken de spelers op een laagdrempelige manier welke impact de Europese Unie op hun leven heeft. Dit spel maakt niet enkel Europese politiek en thema’s concreet, maar biedt ook een leuk kader om met een groep jongeren vanuit hun eigen leefwereld in dialoog te gaan over Europa. Zo hopen we via dit spel jongeren te prikkelen om na te denken over wat zij belangrijk vinden in het Europa van vandaag en morgen.

IDEAAL VOOR

Jongeren van 16 tot 26 jaar

DOELSTELLINGEN

  • Jongeren informeren over de invloed van de EU op het dagelijkse leven.
  • Jongeren informeren over de grote uitdagingen waar de EU voor staat, zodat ze hierover reflecteren.
  • Jongeren doorheen het spel politieke wijsheid bijbrengen. Hen laten inzien dat elke beleidskeuze consequenties heeft.

SPELOMSCHRIJVING

Op een speelse en competitieve manier maken de spelers in het eerste deel van het spel kennis met thema’s en aspecten uit het dagelijks leven die door Europa bepaald worden. Hoe meer opdrachten de spelers in deze ronde tot een goed einde brengen, hoe meer voordeel hen dat oplevert in de volgende ronde.

De pitchronde geeft de spelers een forum om elkaar te overtuigen van het belang van een door hen gekozen thema. De informatie die verzameld werd in de eerste ronde, kunnen ze nu gebruiken om hun thema scherp te beargumenteren. Na een stemmingsronde eindigt het spel met een mooi overzicht van de prioriteiten die deze groep jongeren als uitdaging voor Europa naar voren schuift.

Ontwikkeld door De Aanstokerij i.s.m. De Ambrassade, met steun van Youth in Action, Conseil de la jeunesse (de Franstalige Jeugdraad) en JEF België. 

PRAKTISCH

  • Aantal spelers? 6 - 20 
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: 120 - 150 minuten

AANPAK

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie