WISPERpro : Over maatschappelijke thema’s spreken via kunst

logo
Bron

Een heuvel. Een wenende man en vrouw. Beiden bedekken de ogen en buigen het hoofd. Aan hun voeten liggen naakte dode lichamen, verspreid alsof ze weggegooid zijn.

Het is een omschrijving van een ets uit de reeks Los Desastres de la Guerra van Goya. Kunstenaars kiezen er al eeuwenlang voor om geweld, rassenkwesties, armoede en andere maatschappelijke conflictsituaties te verbeelden. Doorheen de geschiedenis maken zij verbinding met universele thema’s als dood, geboorte, eenzaamheid, verliefdheid, angst.

Ook kinderen en jongeren hebben een heleboel belangrijke vragen in hun hoofd. Over zichzelf, het leven en de wereld. Kan kunst kijken en maken helpen om na te denken over maatschappelijke onderwerpen? Kan een kunstwerk een aanzet zijn om het in de klas of in het atelier te hebben over onderwerpen als oorlog, identiteit, armoede, oorlog, ziekte, lichamelijkheid? We zoeken het uit aan de hand van bekende en mindere bekende werken:

De workshop biedt geen kant-en-klare handleiding. Er is een kunstwerk, de groep, een atelier, materiaal. Daarmee gaan we aan de slag. Verwacht je aan afwisselende werkvormen van kijken, dialogeren, tekenen, fotograferen en schrijven.

Voor docenten en leraren die samen met kinderen, jongeren en volwassenen op zoek willen gaan, nadenken, discussiëren en creëren over kleine en grote thema’s. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
WISPER vzw
Organisatie

Ontdek ook

Bekijk alle