Verbindend Communiceren : Speelse nascholing

Twee hoofden met witte lijn verbonden
De Aanstokerij

Misverstand is de meest voorkomende vorm van communicatie. Hoe kan je ervoor zorgen dat de communicatie met anderen vlotter verloopt?

In deze vorming werken we via speelse methodieken rond communicatieve en empathische vaardigheden. Hierdoor zal je meer inzicht krijgen in conflictsituaties, zodat probleemgedrag niet escaleert en er begrip voor in de plaats komt.

IDEAAL VOOR

  • Communicatie naar leerlingen toe.
  • Communicatie binnen je team.

DOELSTELLINGEN

  • Weten welk effect je gedrag op anderen kan hebben.
  • Bewust en verbindend communiceren.
  • Een conflictsituatie zelf in handen nemen via een verbindende dialoog (spreken en luisteren).
  • Conflicten op een duurzame manier aanpakken en plaats maken voor kwaliteit, groei en (werk)plezier.

SPEELSE AANPAK

In deze vorming ervaren en concretiseren we de theorie van Verbindend Communiceren aan de hand van eenvoudige, krachtige en speelse tools.

Dr. Marshall B. Rosenberg startte met zijn theorie van geweldloze communicatie een nieuwe kijk op communiceren. Intussen is de term ‘verbindend communiceren’ meer van toepassing, maar de principes blijven grotendeels dezelfde.

Tijdens deze sessie krijg je meer inzicht in de factoren die de communicatie kunnen belemmeren en hoe je bij een conflictsituatie een oplossing in de hand kan werken zonder elkaar uit te lokken.

We vertrekken vanuit het (h)erkennen van emoties en behoeften via verschillende tools en theorieën. Door meer inzicht te krijgen in de gevoelens van anderen en de behoeften die erachter schuilgaan, zal je zelf ook sterker in je schoenen staan en beter in staat zijn om eerlijker te communiceren over jouw gevoelens en behoeften. Zo zal je de uitkomst van een conflictsituatie zelf beter in handen kunnen nemen.

We gaan aan de slag met het spel ‘Eigen-Aardig’ waarin de deelnemers geconfronteerd worden met stellingen, situaties en opdrachten waarmee ze meer te weten komen over zichzelf, hun relaties met anderen en het omgaan met verschillende meningen. Deze worden belicht via de Roos van Leary, een tool waarmee we elkaars behoeften kunnen achterhalen en wat er achter een bepaald gedrag kan schuilen.

Daarna gaan we dieper in op wat de bouwstenen zijn van heldere communicatie. Hoe kan je op een effectieve manier omgaan met waarnemen, voelen, behoefte verwoorden en verzoeken? Hoe start je ‘positieve’ communicatie en hoe kaart je conflicten het best aan?

PRAKTISCH

Aantal spelers? 3 - 20
Aantal speltrainers: 1 
Speelduur: 180 - 240 minuten

Eén van onze speltrainers komt ter plaatse spelen met het leerkrachtenteam.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
De Aanstokerij
Organisatie