Vaar mee met je klas met de milieuboot in jouw regio

Blauw logo, vooraanzicht van een boot
De Milieuboot

Op zoek naar een boeiende en leerrijke uitstap samen met je klas? Reserveer dan zeker een plaatsje aan boord van de milieuboot.

Deze educatieve boottocht is volledig coronaproof met een circulatieplan aan boord, een maximum aantal leerlingen en voldoende hygiënische maatregelen. Indien vragen, aarzel niet om ons te contacteren. 

In het voorjaar van 2021 van maart tot midden juni is het de beurt aan Antwerpen, Temse, Dendermonde en Schellebelle op de Zeeschelde. Ook Gent (Ringvaart om Gent en Gentse binnenwateren), Oudenaarde (Boven-Schelde) en Bossuit & Zwevegem (Kanaal Bossuit-Kortrijk) komen aan bod.

Hier vind je de volledige vaarkalender.

In de week is de milieuboot gereserveerd voor scholen, in het weekend en op woensdagnamiddag is iedereen welkom.

Tijdens de tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan alleen maar varen. Je maakt kennis met alle aspecten van het kanaal, de omgeving, het leven op, om en in het water. Aan boord is een laboratorium waar de leerlingen zelf kunnen helpen bij het bepalen van de waterkwaliteit van het kanaal. Je komt te weten waarom integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling zo belangrijk zijn.

Geïnteresseerd? 
Reageer snel, het aantal plaatsen is beperkt! Scholieren betalen €4 . Per 15 leerlingen mag er 1 gratis leerkracht mee. Extra volwassenen betalen €8.
De tocht duurt 3 uur, van 9.00 tot 12.00 u en van 13.00 tot 16.00 u.  In het weekend start het allemaal een uurtje later. Je moet op voorhand inschrijven of bellen naar het nummer 053 72 94 20.
De hoofddoelgroep is de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. Ook de derde graad secundair onderwijs is meer dan welkom aan boord in het kader van hun geïntegreerde proef, onderzoekscompetenties of een STEM-project.

Een educatieve milieuboottocht voldoet aan verschillende eindtermen voor zowel het lager onderwijs (o.a. wereldoriëntatie, wetenschappen en techniek, mens en maatschappij) als voor het secundair onderwijs (o.a. duurzaamheid, wetenschappen en technologie, ruimtelijk bewustzijn). 

De Zeeschelde is een belangrijke scheepvaartroute. Uniek in Europa zijn de uitgestrekte zoet- en brakwater getijdengebieden met slikken en schorren. Met het Sigmaplan worden dijken verhoogd en overstromingsgebieden aangelegd om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen. Deze Sigmagebieden zorgen ook voor meer ruimte voor waardevolle natuur. Ze zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Het water in de stad verkoelt Gent tijdens warme zomerdagen. Bij regenperiodes kan het teveel aan water in de Schelde en de Leie dankzij de keersluizen en de Ringvaart om Gent afgevoerd worden. Onze tocht brengt ons tot in het centrum van Gent!

De Boven-Schelde is een belangrijke transportas. Het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen plant een geleidelijke aanpassing van de rivier voor schepen tot 4500 ton. De rivier is ook landschappelijk en recreatief van groot belang.

Het is belangrijk dat de waterkwaliteit van het Kanaal Bossuit-Kortrijk goed blijft. Niet alleen omdat van het water uit het kanaal drinkwater wordt gemaakt, maar ook om de natuur, het landschap en de recreatie alle kansen te geven.

De Educatieve Milieuboottochten worden gesteund door 
het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Milieuboot vzw
Organisatie