Vaar mee met je klas met de milieuboot in jouw regio

Blauw logo, vooraanzicht van een boot
De Milieuboot

Op zoek naar een boeiende en leerrijke uitstap samen met je klas? Reserveer dan zeker een plaatsje aan boord van de milieuboot.
Van 2  maart tot 5 juni organiseert De Milieuboot educatieve milieuboottochten op het  Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart met vertrek vanuit Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Eisden en Bree. 
In de week is de milieuboot gereserveerd voor scholen, in het weekend en op woensdagnamiddag is iedereen welkom.

Tijdens de tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan alleen maar varen. Je maakt kennis met alle aspecten van het kanaal, de omgeving, het leven op, om en in het water. Aan boord is een laboratorium waar de leerlingen zelf kunnen helpen bij het bepalen van de waterkwaliteit van het kanaal. Je komt te weten waarom integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling zo belangrijk zijn.

Geïnteresseerd? 
Reageer snel, het aantal plaatsen is beperkt! Scholieren betalen €4 . Per 15 leerlingen mag er 1 gratis leerkracht mee. Extra volwassenen betalen €8.
De tocht duurt 3 uur, van 9.00 tot 12.00 u en van 13.00 tot 16.00 u.  In het weekend start het allemaal een uurtje later. Je moet op voorhand inschrijven of bellen naar het nummer 053 72 94 20.
De hoofddoelgroep is de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. Ook de derde graad secundair onderwijs is meer dan welkom aan boord in het kader van hun geïntegreerde proef, onderzoekscompetenties of een STEM-project.

Een educatieve milieuboottocht voldoet aan verschillende eindtermen voor zowel het lager onderwijs (o.a. wereldoriëntatie, wetenschappen en techniek, mens en maatschappij) als voor het secundair onderwijs (o.a. duurzaamheid, wetenschappen en technologie, ruimtelijk bewustzijn). 

Het Albertkanaal is de belangrijkste waterweg in Vlaanderen, jaarlijks worden bijna 40 miljoen ton goederen vervoerd. Het verbindt de haven van Antwerpen met Luik en Nederland. 
Langs de Zuid-Willemsvaart komen we voormalige steenkoolsites en ook recentere industrie tegen. Toch overheerst vooral de natuur.

Onder deskundige begeleiding van onze animatoren maak je kennis met alle aspecten van de waterloop in je eigen streek. Zo kijken we naar het leven op, om en in het water, de scheepvaart en de bedrijvigheid langs de waterweg. Bovendien kan je zelf de handen uit de mouwen steken en in ons labo de waterkwaliteit van het kanaal helpen bepalen. Thema’s zoals integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering komen aan bod. 

De Educatieve Milieuboottochten worden gesteund door 
het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
De Milieuboot vzw
Organisatie