Veldwerk Water


Tijdens veldwerk water voeren leerlingen zelfstandig een wateronderzoek uit dat niet moet onderdoen voor het echte werk. Ze vangen en determineren waterdieren uit de PIME-vijver, waarna ze een voedselkringloop (eerste graad) of de Belgische biotische index (tweede graad) bepalen.

Met professionele meettoestellen bepalen ze de chemische kwaliteit van het Nete- en vijverwater. We bespreken wat hun metingen betekenen en komen samen tot een besluit over de chemische en biologische kwaliteit van het water. 

Deelnemers aan het woord: 

'Het allerleukste van de activiteit vonden we het vangen van de waterdieren. We hadden niet verwacht dat er zo veel verschillende soorten dieren in de vijver zouden zitten!' - Renske, Lotte en Michelle (vierde jaar Colomaplus uit Mechelen)

'Ik heb voor het PIME gekozen omdat er alle materiaal en expertise voorhanden is voor een biotoopstudie. Op school besproken we de biotische en abiotische factoren en deze activiteit sluit hier mooi op aan. Onze leerlingen zijn veelal stadskinderen en voor hen is het goed dat ze echt het veld in trekken, zo kunnen ze de leerstof beter plaatsen. Ik vind het ook erg goed dat de leerlingen zelfstandig mogen werken en merk dat ze erg enthousiast zijn.' Mevrouw Willems (Colomaplus uit Mechelen)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
PIME
Organisatie

Ontdek ook