Anderstalige nieuwkomers alfabetiseren (11- tot 15-jarigen)

logo van docAtlas
APB Provinciaal documentatiecentrum Atlas

Hoe ga je in de derde graad lager onderwijs of de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers aan de slag met leerlingen (11- tot 15-jarigen) die amper kunnen lezen of schrijven? Of wat doe je met jongeren die wel kunnen lezen of schrijven, maar dan in een taal met een ander schrift?

In deze sessie staan we stil bij de begrippen alfabetisering en geletterdheid. Wat verstaan we hier juist onder en wat betekent het voor anderstalige nieuwkomers om als niet- of anders-gealfabetiseerde leerling in de onthaalklas terecht te komen? We zoomen in op het taalverwervingsproces van deze jongeren. Door te werken met concreet lesmateriaal en in interactie met andere (OKAN-)leerkrachten, krijg je praktische tips om jouw leertraject af te stemmen op de noden en diversiteit binnen deze doelgroep.

We vragen de deelnemers om eigen materiaal dat je gebruikt met je nieuwkomers mee te brengen. Zo wordt de uitwisseling nog rijker en krijg je concrete tips om je eigen materiaal aan te passen waar nodig.

In de namiddag biedt docAtlas jou een Welkom@docAtlas aan. Tijdens een welkom word je rondgeleid in ons leercentrum. Materialen die aansluiten bij het thema van de vorming worden geselecteerd en uitgestald. Je krijgt uitgebreid de kans om hierin te grasduinen en de bruikbaarheid voor jouw klaspraktijk te onderzoeken.

Doelgroep: Alle leerkrachten die een anders-gealfabetiseerde of niet-gealfabetiseerde nieuwkomer van 11 tot 15 jaar begeleiden.

Duur: 2 dagdelen

Datum(s): donderdag 7 november 2019, van 9.30 tot 12.30 uur workshop door het CTO; van 13.30 tot 16 uur: welkom@docAtlas

Vormer: Julie Petitjean

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan