Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Wij of zij: omgaan met de dynamiek van polarisatie : Vorming

Vorming polarisatie
Kazerne Dossin

Onze samenleving wordt hoe langer hoe meer opgedeeld in kampen. Deze polarisatie beschadigt de sociale cohesie en vreet aan de stabiliteit van onze buurten, scholen en bedrijven. In extreme gevallen vormt dit wij-zij denken een opstap naar geweld. Anderzijds is polarisatie ook nodig. Hoe leer je schadelijke polarisatie herkennen? Hoe ga je daar als professional correct tegenin? Je leert het in deze vorming van Kazerne Dossin.
 
Tijdens de eerste vorming op 22 oktober wordt bovendien de gloednieuwe site wij-zij.be gelanceerd, waarop je tal van praktijkcases, tools, tips en onderzoeksresultaten rond polarisatie vindt.
 
In de voormiddag gaat Marjan Verplancke, Hoofd Publiekswerking, aan de hand van historische en actuele voorbeelden op zoek naar wat er achter de polarisatiedynamiek schuilt: sociale identificatie en groepsdynamische processen zoals groepsdenken, conformiteit en gehoorzaamheid, ...
 
Na een korte pauze maak je kennis met de depolarisatiestrategie van expert Bart Brandsma. Die methodiek is even eenvoudig als doeltreffend, en wordt in Nederland al succesvol toegepast door talloze professionals. Je krijgt een uitgebreid inzicht in de mechaniek van polarisatie, de vijf rollen die je daarin kan spelen én de vier gamechangers die je op weg zetten naar een succesvolle depolarisatie.
 
In de namiddag ga je gewapend met deze kennis zelf aan slagen leer je dit toe te passen in de praktijk. Aan de hand van een herkenbaar voorbeeld oefen je op het identificeren van de basiswetten en de rollen. Vervolgens ga je in kleine groepjes aan de slag met jullie eigen ervaringen. Zo raak je vertrouwd met het toepassen van de gamechangers en steek je inzichten op van de begeleider en je medecursisten.
 
Doelgroep
Deze open vorming staat open voor iedereen en richt zich meer specifiek tot professionals uit de overheids- en welzijnssector, het onderwijs, middenveldorganisaties en het bedrijfsleven. De kruisbestuiving met ervaringen uit verschillende werkterreinen kan potentieel extra verrijkend zijn voor alle deelnemers.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Kazerne Dossin
Organisatie

Ontdek ook