Bonding Beyond Borders : Spelend diversiteit bespreekbaar maken

Afbeelding van het spel
APB Provinciaal documentatiecentrum Atlas

O P G E L E T: Deze vorming bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde sessies!
Deelnemers worden geacht deel te nemen aan beide sessies.

Sessie 1: 08/11/2019 van 9.00 tot 12.00 u.

Sessie 2: 31/01/2020 van 09.00 tot 12.00 u.

Inhoud?
Hoe kan je ruimte creëren voor ieders mening? Hoe stimuleer je een onderhandelingscultuur voor diversiteit in je klas én in je school? Hoe maak je van de klas een laboratorium van democratie? Bij ons gaat het om het onbekende te leren kennen. Bonding Beyond Borders is een spel dat verhalen van mensen vertelt. Via verhalen brengen we de leerlingen in aanraking met verschillende thema’s zoals armoede, terrorisme, vluchtelingen, religies, gendergelijkheid, taal in context en diverse culturen. De leerlingen krijgen feitenkennis aan de hand van de blauwe kaarten, leren hun gedachten te reflecteren met rode kaarten en werken samen aan speelse opdrachten met de gele kaarten. Het spel kan in 2 lesuren gespeeld worden of in kleinere blokken doorheen het schooljaar.

De kracht van het spel ligt niet bij het spel zelf, maar bij de leerkracht die een discussie over diversiteit niet uit de weg gaat. Daarom focussen we in de vorming op de uitdagende situaties die zich tijdens zulke gesprekken kunnen voorkomen en zoeken we naar concrete oplossingen. Het spel creëert een kader om op een gestructureerde manier verschillende onderwerpen te kunnen behandelen, om polarisatie in de klas tegen te gaan en om de schoolcultuur meer divers te maken.

Tijdens sessie 1 spelen we het spel samen en gaan we in gesprek over de thema’s die aan bod komen in het spel. Tijdens sessie 2 duiken we dieper in de ervaringen van de leerkrachten die het spel in hun klas speelden, naast het introduceren van een mobiele applicatie die het spel verrijkt.

Door wie?
Bonding Beyond Borders begon aan KULeuven, januari 2018 als een campagne gecreëerd voor en door studenten om discriminatie en intolerantie tegen te gaan. We brengen kinderen en jongeren in aanraking met verschillende mensen en thema's. Het fysieke spel, ondersteund door foto's en filmpjes op smartphones of tablets, vertelt verhalen en getuigenissen uit alle hoeken van de wereld.

Ons doel is bijdragen aan een samenleving waar ruimte is voor dialoog. De nascholingssessie zijn in samenwerking met KU Leuven en UGent ontwikkelt. In juli 2018 won Bonding Beyond Borders ook de eerste prijs op Facebook Digital Global Challenge in Washington D.C..

Voor wie?
Leerkrachten en studenten lerarenopleiding secundair onderwijs. De sessies zijn niet enkel beperkt tot leerkrachten religie, actief burgerschap, mens en maatschappij… Diversiteit bestaat in alle lessen en daardoor is het belangrijk voor alle leerkrachten zich bekend te maken met de thema’s rond diversiteit en de gesprekken in de klas te begeleiden op een constructieve manier.

Extra?
Deelnemers kunnen het spel tegen een voordelig tarief aankopen. (45€ in plaats van 55€)

Een voorsmaakje? Bekijk dit filmpje!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
lerarenopleiding alle
 vak niet vakgebonden
Sleutelcompetentie
Sociaal-relationele competenties
Cultureel bewustzijn
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie18-09-2019
Nummer 95585
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
apparmoedeBonding Beyond Bordersconstructieve gesprekkenculturendemocratiediverse schoolcultuurdiversiteitdiversiteit in de klasdiversiteit op schoolgendergelijkheidKU Leuvenonderhandelingscultuurreligiesspeltaal in contextterrorismeUGentvluchtelingencrisisictopkc