3D-ontwerpen & 3D-printen met Tinkercad en Cura : Opleiding Fyxxi

3D-printer
Fyxxi

Inhoud

Tijdens de workshop maak je kennis met simpele tools om in 3D te ontwerpen. We tonen je een aantal laagdrempelige softwarepakketten. Yes it's true .... 3D-printen is hip en hot. Ik doe het zelf ook! Het is echt een fantastische maaktechniek en tegenwoordig voor iedereen bereikbaar! Maar de lol is er snel vanaf als je zelf niet kunt 3D-tekenen. En na het downloaden van je zoveelste door een ander getekende 3D-model en uitprinten daarvan, raak je al snel verveeld. Dat wordt anders als je zelf kunt 3D-tekenen!!

Tijdens de workshop gaan we aan de slag om jou de basisbeginselen van het 3D-tekenen bij te brengen met het programma Tinkercad, dat geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar maar ook voor tieners. Leren 3D-tekenen bevordert hun ruimtelijk denken enorm.

Ook jij kan 3D-tekenen! De leercurve is bovendien relatief kort.

We gaan je ontwerp "slicen" met Cura, een benodige tussenstap voor het 3D-printen.

Tot slot maken we een paar prints. Er is geen tijd om elk ontwerp te 3D-printen, maar je zal dus ook basisinformatie krijgen over 3D-printen en 3D-printers

Tinkercad

Tinkercad is een krachtig, laagdrempelig online softwarepakket ontwikkeld door Autodesk om snel leuke 3D ontwerpen te maken. Het is tevens de opstap naar de ietwat ingewikkeldere software 123D. Wij gaan ermee aan de slag en tonen je de mogelijkheden.

Achtergrondinfo

Enige technische kennis van en affiniteit met digitale maaktechnieken zoals lasersnijden, CNC maar met name 3D-printen, is zonder meer een plus. Maar wil je b.v. 3D-printen projectmatig en duurzaam inzetten in de klas, dan is het kunnen 3D-tekenen een must en het hebben van een deugdelijke 3D-printer slechts een prettige bijkomstigheid.

Een idee begint bij een krabbeltje of een tekening. Daarna ga je dat idee virtueel maken in een digitale 3D-omgeving, met een 3D-tekenprogramma.

"Digital fabrication" en "Digital Design" heet dat. En het gebruik van virtuele 3D-modellen kom je in vrijwel alle bedrijfstakken tegen tegenwoordig. Van productdesign tot architect, van animator, special effects tot gamedesigner. Maar ook in de engineering industry, medische wereld en zeker ook in de bouw.

Een virtueel 3D-model is een onmisbare schakel geworden. Mijn visie is dan ook dat 3D-tekenen en ruimtelijk kunnen denken een essentieel onderdeel is van het moderne (maak)onderwijs. En vanaf ca. 8 jaar kan je daar al mee beginnen met Tinkercad. Waarmee de basis gelegd kan worden voor ruimtelijk en virtueel denkende toekomstige generaties.

Voorstelling Fyxxilab

Deze opleiding vindt plaats in het Fyxxilab. Dat zorgt voor wat extra's:

  • Voldoende oefenmateriaal
  • Creatieve en innovatieve ruimte, een 'Klas van de toekomst' met verschillende innovatieve STEM & STEAM-tools, ruim ICT-aanbod, ...

    Neem dus zeker ook even een kijkje op www.fyxxi.be!

Resultaat

Na deze sessie (en blijven oefenen) kan je vlot 3D-tekenen en 3D-printen.

Je kan het inzetten in de klas volgens de onderzoekend en ontwerpend leren-methode.

Je kan 3D-tekenen gebruiken voor projecten waarbij "digital fabrication" aan de orde komt en voor "Prototyping", zodat je ook 3D-prints kunt maken.

Spreker(s): Kurt Van Houtte

Vorm: Workshop

Hans De Four
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo alle
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso alle
 vak niet vakgebonden
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie19-09-2019
Nummer 95613
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
3D3D-modelling3D-ontwerpen3D-printenCuraFyxxiopleidingSTEAMSTEMTinkercadictopkc