Geletterd voor de toekomst. Recepten voor sterker lees- en schrijfonderwijs in het secundair

leerlingen haarzorg
CTO

In deze supergeletterde wereld is goed kunnen lezen en schrijven belangrijk voor iedereen. Maar hoe stimuleer je de ontwikkeling van die basisgeletterdheid bij je leerlingen? Wat zijn goede lees- en schrijfopdrachten? Wat is een goed evenwicht tussen aandacht voor technische aspecten (strategieën, spelling of technisch lezen) en aandacht voor het lezen en schrijven zelf en het plezier erin ervaren? Kunnen beide vaardigheden elkaar ondersteunen (reading-to-write en writing-to-read)?

In deze workshop vertalen we een wetenschappelijk bewezen effectieve aanpak naar concrete ideeën aangereikt om het lees- en schrijfonderwijs in de klas en op school te optimaliseren. We bespreken praktijkgerichte suggesties om op een motiverende manier aan schriftelijke vaardigheden en leesvaardigheid te werken. Daarbij staan we onder andere stil bij de ondersteunende rol van de leerkracht.

Om deze vorming meteen ook heel praktisch en zinvol te maken voor je eigen school, raden we je aan om als tandem in te schrijven. Een tandem bestaat idealiter uit een taalleerkracht en een niet-taalleerkracht van dezelfde school.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
 vak niet vakgebonden
Sleutelcompetentie
Nederlands
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie27-09-2019
Nummer 95979
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
basisgeletterdheidgeletterdheidleesonderwijsleesplezierleesstrategieleesvaardigheidlezenschrijfonderwijsschrijfplezierschrijfvaardigheidschrijvenspellingtechnisch lezentalen