Wat kunnen we leren uit de joods-christelijke dialoog?

Didier Pollefeyt
Vormingscentrum Hivset

Waarom hebben de joden Jezus niet als Messias aanvaard? Waarom hebben de christenen historisch zoveel negatieve vooroordelen ten aanzien van joden en het jodendom ontwikkeld? Is de holocaust de uitkomst van het eeuwenoude christelijk anti-judaïsme? Op welke manier heeft de kerk zich na de holocaust op een nieuwe wijze gepositioneerd ten aanzien van het jodendom? Hoe kunnen christenen de blijvende waarde van het jodendom onderkennen zonder de uniciteit van Christus te ontkennen? Hoe kunnen joden recht doen aan de bijdrage die christenen leveren aan de realisatie van het Rijk Gods? Wat kunnen joden en christenen leren uit de interreligieuze dialoog?

Spreker: Professor Didier Pollefeyt

Prof. dr. Didier Pollefeyt is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Theologie en religiewetenschappen. Hij was vicerector onderwijs van de KU Leuven van 2013-2017. Hij doceert joods-christelijke betrekkingen en godsdienstpedagogiek. Hij is voorzitter van het het Centrum Academische Lerarenopleiding godsdienst, directeur van het Centrum voor vredesethiek en verantwoordelijke van Thomas (www.godsdienstonderwijs.be). Hij is een internationale holocaust scholar en publiceerde recent D. Pollefeyt, Ethics and Theology after the Holocaust, Leuven, Peeters, 2018, 426 pagina’s.

Wim Appels
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo alle
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso alle
dko alle
graduaatsopleidingen (hbo5) alle
lerarenopleiding alle
hogeschool alle
universiteit alle
basiseducatie alle
privésector alle
 vak niet vakgebonden
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie15-10-2019
Nummer 96413
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
antisemitismeDidier Pollefeytgenocidegodsdienstpedagogiekherinneringseducatieholocaustinterreligieuze dialoogJezus ChristusjodenjodendomJoodjoods-christelijke dialoogRijk GodsShoah