Speelse nascholing over veranderingsprocessen: Geef zin in verandering


Bereid je medewerkers op een constructieve en speelse manier voor op veranderingsprocessen. Ready, set, change.

In elke school komt er wel een moment waarop grote veranderingen doorgevoerd moeten worden. Denk maar aan digitalisering, scholen en teams die worden samengevoegd of een nieuwe manier van werken. Allemaal veranderingen die impact hebben op de werknemers, en dat kan wel eens stress of weerstand met zich meebrengen. In deze vorming ontdek je hoe je organisatieverandering & -transformatie kan sturen om er als school sterker uit te komen. Want veranderen doe je niet alleen.

Ideaal voor teams in scholen waar een verandering op til staat.

Doelstellingen

  • Deelnemers inzicht geven in mogelijke weerstand bij verandering.
  • Deelnemers laten stilstaan bij het belang van de manier waarop ze met verandering omgaan.
  • De weg banen voor een efficiënt en aangenaam veranderingsproces.

Speelse aanpak

De deelnemers spelen een onschuldig lijkend kaarttoernooi. Wat ze niet weten is dat aan elke tafel lichtjes andere regels gelden. Slechts één regel geldt voor elke tafel: verbale of schriftelijke communicatie is niet toegestaan.

De deelnemers maken op deze ervaringsgerichte manier kennis met vijf verschillende vormen van omgaan met verandering en verschillen binnen een organisatie.

Zijn zich aanpassen en compromissen sluiten dan positieve houdingen, terwijl dominantie en vermijden van het conflict eerder negatieve gedragsvormen zijn? Het blijkt al snel dat deze vooroordelen de prullenmand in mogen. Dominantie biedt bijvoorbeeld veiligheid, terwijl een keertje out-of-the-box-denken een verrassend interessante uitkomst kan bieden.

Het is dus de situatie die om aangepast gedrag vraagt. De verschillende reactiemogelijkheden die aan bod kwamen in het kaartspel worden verder onder de loep genomen. Want hoe uitgebreider de reactiemogelijkheden, hoe meer kans dat een medewerker goed gewapend is om een change proces goed in te zetten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie

Ontdek ook