Zet je EF-bril op : Stimuleer de executieve functies van jouw kleuters.

twee kleuters op een tuinbank
Pixabay

EF-bril?

Het vermogen om na te denken voor je iets zegt of doet, je te concentreren op een taak en je niet te laten afleiden, de vaardigheid om informatie in het geheugen te houden bij het uitvoeren van complexe taken,… allemaal vaardigheden die we dagelijks nodig hebben, maar toch niet vanzelfsprekend zijn voor kinderen.

Wanneer jij als leerkracht echter je EF-bril opzet, kan jij je steentje bijdragen om deze vaardigheden te stimuleren bij de kinderen. EF staat voor executieve functies. Het zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen.

Doorheen de sessies leren we onze EF-bril op te zetten. Je EF-bril opzetten is niet zozeer volledig andere dingen doen in de klas, maar veeleer bewust dingen een tikkeltje anders doen.

Deze vorming wordt ook op maat aangeboden.
U vindt onderaan deze webpagina meer informatie hieromtrent.

Lesmomenten en locaties.
In verschillende regio’s (Gent, Sint-Niklaas en Brussel) organiseren we reeksen van drie halve dagen van telkens 3 uur waarin het EF-kader geschetst wordt, waarna we de bouwstenen interactie, activiteiten en organisatie inoefenen aan de hand van concreet didactisch materiaal. Om ervoor te zorgen dat het leidt tot leereffecten in de klassen van de deelnemers zullen beperkte opdrachten meegegeven worden om in de klas mee aan de slag te gaan. Tijdens de tweede en derde bijeenkomst maken we tijd vrij om daar feedback op te geven en in groep te reflecteren.   

Situering
Nadenken voor je iets zegt of doet, je concentreren op een taak en je niet laten afleiden, informatie opslaan bij het uitvoeren van complexe taken… dit zijn allemaal vaardigheden die we dagelijks nodig hebben, maar toch niet vanzelfsprekend zijn voor kinderen. Wanneer jij als leerkracht echter je EF-bril opzet, kan jij deze vaardigheden bij kinderen stimuleren.
EF staat voor executieve functies. Het zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen.

Stad Aalst, hogeschool Odisee en KULeuven slaan de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor kleuterleerkrachten te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van kleuters, ook zij die opgroeien in een kwetsbaar gezin, te versterken. Dit project kreeg de naam 'Zet je EF-bril op'.
Verdere informatie kunt u hier terugvinden. 

Doel
De deelnemers:

  • krijgen een beeld van wat EF zijn en waarom deze belangrijk zijn;
  • leren verschillen op te merken tussen hun kinderen op vlak van de ontwikkeling van EF;
  • ontdekken hoe ze kinderen met EF-problemen doelgericht kunnen begeleiden en feedback kunnen geven in de klas of op school;
  • komen te weten welke EF-activiteiten ertoe doen;
  • krijgen inspiratie om rond EF te werken in klas- en bewegingsactiviteiten.

Aanbod op maat
Doelgroep

Aanbod voor volledige kleuterschoolteams, inclusief bewegingsleerkracht, zorgleerkrachten, zorgcoördinator en directie. De leerkrachten van het eerste leerjaar kunnen zeker ook aansluiten.

Programma

Wie hiervoor kiest, laat ons twee pedagogische studiedagen (twee halve dagen van telkens drie uur) invullen met EF. Nadien bieden we minstens één coachingsvoormiddag aan op uw school op een gewone schooldag met de kleuters in de klas. Volgens afspraak met het team komt onze expert dan demonstreren, co-teachen en/of videofeedback geven om het aangeleerde optimaal te verankeren. Er is ook aandacht voor het faciliteren van het sociaal informeel leren in het team. 

Wegens de grote interesse is het helaas niet meer mogelijk om in schooljaar 2019-2020 een pedagogische studiedag in te plannen op maat van uw school. Wij verwijzen u graag naar de gelijkaardige trajecten in open aanbod die wij aanbieden op verschillende locaties (Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas).

Verdere informatie kunt u hier terugvinden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan