Inspelen op laagtaalvaardige leerlingen met krachtige materialen en taken : Interactieve workshop

leerlingen basisonderwijs
CTO

Wat doe je als je in je klas leerlingen hebt met diverse competenties en ondersteuningsnoden op het vlak van taal? Wat is het belang van betrokkenheid en motivatie voor hun (taal)leren en hoe zet je daarop in? En hoe zorg je ervoor dat ook de taalzwakkere leerlingen tot leren komen?

In deze interactieve workshop en bijbehorende terugkomsessie buigen we ons over de basisprincipes van een gedifferentieerde klaswerking. In de eerste sessie bouwen we een krachtig kader op van waaruit we nadenken over de elementen die je kan bespelen om verschillen tussen leerlingen op te vangen, zoals werkvormen en instructies. We analyseren enkele bestaande materialen en taken en denken na over hoe je ze kan aanpassen en inzetten met het oog op een grote betrokkenheid van alle leerlingen. Daarnaast verkennen we een kijkwijzer die ontwikkeld is om lesmaterialen te screenen en die je in de namiddag meteen kan gebruiken om in het Provincie Limburg Educatief Centrum een aantal materialen voor je doelgroep te selecteren.

Tussentijds werk je met de verkregen handvaten een les uit, die we in de terugkomsessie grondig bespreken. Vanuit die oefening reflecteren we op authentiek en functioneel (taal)leren en de moeilijkheidsgraad van taken. Samen met collega's van andere scholen denk je na over hoe (aanpassingen in) taken nog beter kunnen aansluiten bij het individuele leerproces van de leerlingen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan