Aan de slag met het STEM-kompas

Gereedschappen tegen bord
Pixabay

STEM is in, maar wat is STEM en hoe kunnen wij STEM implementeren in de klas? Deze navorming (bestaande uit twee sessies) richt zich op het ontwerpen en implementeren van kwaliteitsvolle STEM-activiteiten in het basisonderwijs op basis van de didactiek van onderzoekend leren.

Doelstellingen;

  • De kenmerken van goed STEM-onderwijs kunnen opsommen.
  • De inhoudelijke en didactische aandachtspunten van het STEM-kompas kunnen beargumenteren. 
  • Een STEM-activiteit kunnen ontwerpen m.b.v. het STEM-kompas.
  • Veel voorkomende valkuilen bij STEM-activiteiten kunnen analyseren en uitleggen.    
    een zelf ontworpen en uitgevoerde STEM-activiteit kunnen evalueren m.b.v. het STEM-kompas.

Programma

Tijdens de eerste doe- en luisterworkshop onderzoeken we samen op welke manier een STEM-activiteit inhoudelijk en didactisch wordt opgebouwd. We vertrekken vanuit een concreet uitgewerkt voorbeeld om inzicht krijgen in het ontwikkelde STEM-KOMPAS. In een tweede fase ontwikkelen de deelnemers een uitdagende STEM-activiteit met behulp van het STEM-KOMPAS en voeren deze uit in de praktijk.

Tijdens de tweede doe- en luisterworkshop vertrekken we vanuit de ervaringen en inzichten van de deelnemers bij het uitvoeren van de zelf ontworpen STEM-activiteit. We staan stil bij een aantal veelvoorkomende valkuilen. Met behulp van concreet materiaal worden de vragen van de deelnemers beantwoord en inspiratie opdoet voor het opzetten van toekomstige STEM-activiteiten. De voortdurende koppeling tussen theorie en praktijk is hierbij een sterke meerwaarde. De inhoudelijke uitdieping is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de eigen opgebouwde expertise in het opzetten van STEM-activiteiten. De deelnemers krijgen hierbij sterk de kans hun expertise te delen en nieuwe netwerken op te bouwen.

Verdere informatie kunt u hier terugvinden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan