Programmeervaardigheden aanbrengen en evalueren

programmeertaal
Pixabay

Je kan al programmeren, goed genoeg om er les over te geven, maar hoe pak je het aan ? Veel leerlingen hebben moeite met de basisconcepten van programmeren; toekenning, sequentie, selectie, herhaling, laat staan recursie ... Kunnen we zulk onbegrip (liefst vroeg) herkennen en remedieren ?  Hoe stellen we een goede programmeeropdracht op, en hoe evalueren we die, of het nu een examen betreft of een formatieve toets ? Wat is goede code en wat kan beter ? Hoe praten we zelf over een programma en hoe willen we dat onze leerlingen erover communiceren ?

Hoe ontdekken we belangrijke eigenschappen van een programma ? Hoe debuggen of testen we een programma zodat we eventueel kunnen terugkoppelen naar onze leerlingen ? En hoe gaan we om met leerlingen die al veel meer van programmeren lijken af te weten ?

Deze nascholing helpt je om bewuster en met meer zelfvertrouwen les te geven over programmeren, en in je zoeken naar criteria om je eigen programma's en die van je leerlingen te beoordelen.

De materie staat in principe los van de programeertaal. We gebruiken Python, en we staan passief open voor andere imperatieve talen want die verschillen niet echt: Java, C ... allemaal een pot nat.

Zie ook hun website.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan