Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Vaar wel : Een spel voor jongeren over rouw en verlies

Vaar wel
De Aanstokerij

In opdracht van Missing You vzw ontwikkelden we het spel ‘Vaar wel’ om rouw en verlies, en al wat hierbij komt kijken, bespreekbaar te maken voor jongeren vanaf 14 jaar.
Thema

Op een zeker moment in ons leven worden we allemaal geconfronteerd met verlies. Zo zijn er elk jaar in België meer dan 100.000 overlijdens en daar zijn meestal jonge mensen dicht bij betrokken. Dat zijn er heel wat en zij gaan natuurlijk ook gewoon naar school.

Toch voelen jongeren zich vaak niet begrepen door klasgenoten of leraren die niet hetzelfde hebben meegemaakt. Hierdoor blijven jongeren met verlieservaringen vaak alleen zitten met hun verdriet. Ze zijn op zoek naar hun identiteit en hebben vaak schrik dat zij niet meer bij de groep zullen horen.

Als nabije omgeving van deze jonge rouwenden hebben we soms de neiging om het gevoelige onderwerp te ontwijken. We beslissen dan maar om niks te zeggen uit schrik om hen net meer verdrietig te maken.

Met 'Vaar wel' wil Missing You vzw rouw en verlies (en al wat hierbij komt kijken) bespreekbaar maken door jongeren hierover te laten nadenken en praten zonder dat ze noodzakelijk zelf al met een overlijden werden geconfronteerd. Op die manier krijgen jongeren meer begrip en inzicht in rouw en hoe dit tot uiting kan komen.

Daarnaast geeft het spel tips mee over hoe de jongeren zelf met een verlieservaring kunnen omgaan en hoe ze anderen die rouwen kunnen ondersteunen. 

Ideaal voor  

Tweede graad secundair onderwijs, geschikt voor alle studierichtingen.

Kan gespeeld worden in een klas waar er sprake is van ingrijpende verlieservaringen en in een klas waar dit niet zo is (preventief).

Doelstellingen

  • Het thema rouw en verlies bespreekbaar maken en taboes doorbreken.
  • Jongeren krijgen de ruimte om persoonlijke verlieservaringen uit te wisselen en al spelend kennis op te doen over rouwen en hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Spelomschrijving

Wat als het schip breekt? Tijdens het spel ‘Vaar wel’ leren jongeren spreken over en omgaan met rouw en verlies.

Op hun vlot roeien ze door de woeste zee op zoek naar onderdelen om hun schip te herstellen. Ze mogen hun eigen verhaal vertellen en leven zich in in dat van anderen. Kunnen ze een schip bouwen waarmee varen opnieuw mogelijk wordt?

Ontwikkeling en productie in opdracht van Missing You vzw.

Praktisch

  • Aantal spelers: 9 - 24
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: minimum twee lesuren 

Aanpak

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
De Aanstokerij
Organisatie