Vaar wel: Spel rouw en verlies


In opdracht van Missing You vzw ontwikkelden we het spel Vaar wel om rouw en verlies, en al wat hierbij komt kijken, bespreekbaar te maken.

Thema

Op een zeker moment in ons leven worden we allemaal geconfronteerd met verlies. Zo zijn er elk jaar in België meer dan honderdduizend overlijdens en daar zijn meestal jonge mensen dicht bij betrokken. Dat zijn er heel wat en zij gaan natuurlijk ook gewoon naar school.

Toch voelen jongeren zich vaak niet begrepen door klasgenoten of leraren die niet hetzelfde hebben meegemaakt. Hierdoor blijven jongeren met verlieservaringen vaak alleen zitten met hun verdriet. Ze zijn op zoek naar hun identiteit en hebben vaak schrik dat zij niet meer bij de groep zullen horen.

Als nabije omgeving van deze jonge rouwenden hebben we soms de neiging om het gevoelige onderwerp te ontwijken. We beslissen dan maar om niks te zeggen uit schrik om hen net meer verdrietig te maken.

Met 'Vaar wel' wil Missing You vzw rouw en verlies (en al wat hierbij komt kijken) bespreekbaar maken door jongeren hierover te laten nadenken en praten zonder dat ze noodzakelijk zelf al met een overlijden werden geconfronteerd. Op die manier krijgen jongeren meer begrip en inzicht in rouw en hoe dit tot uiting kan komen.

Daarnaast geeft het spel tips mee over hoe de jongeren zelf met een verlieservaring kunnen omgaan en hoe ze anderen die rouwen kunnen ondersteunen. 

Doelstellingen

  • Het thema rouw en verlies bespreekbaar maken en taboes doorbreken.
  • Jongeren krijgen de ruimte om persoonlijke verlieservaringen uit te wisselen en al spelend kennis op te doen over rouwen en hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Spelomschrijving

Wat als het schip breekt? Tijdens het spel Vaar wel leren jongeren spreken over en omgaan met rouw en verlies.

Op hun vlot roeien ze door de woeste zee op zoek naar onderdelen om hun schip te herstellen. Ze mogen hun eigen verhaal vertellen en leven zich in in dat van anderen. Kunnen ze een schip bouwen waarmee varen opnieuw mogelijk wordt?

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie