De Aanstokerij
De Aanstokerij zet je in beweging via spel!
Want spel is interactief, motiverend en ervaringsgericht. Dat maakt er een ideale vormingsmethode van om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken en het beste in jezelf en je groep te ontdekken.
Diversiteit, wereldburgerschap, mediawijsheid, mentaal welzijn, duurzaamheid, intercultureel leren, communicatie en samenwerking … Je vindt bij ons een wereld aan spelthema’s om je groep op een ongedwongen manier aan het denken te zetten.
Zo wakkeren we zowel kinderen, jongeren als volwassenen aan.
De kracht van spel
Volgens ons is spel dus dé manier om leren leuk en succesvol te maken. Hier ontdek je waarom spel werkt: https://www.aanstokerij.be/over-de-aanstokerij/waarom-spel-werkt
Bekijk ook zeker onze favorietenmap 'De kracht van spel' voor tools hoe je zelf spel kan inzetten in de klas en op school.
Wat bieden wij aan voor scholen en leerkrachten?
Bij De Aanstokerij vind je speelse alternatieven om leerlingen en leerkrachten spontaan en met plezier in beweging te brengen. Op onze website kan je ontdekken hoe we dat doen: https://www.aanstokerij.be/doelgroepen/scholen-en-leerkrachten
1/ SPELEN KOPEN
Je kan bij ons spelen en spelenboeken aankopen om zelf mee aan de slag te gaan. Dit kan online via de webshop of in onze spelenwinkel in Leuven. De spelenwinkel is open op afspraak, van maandag t.e.m. donderdag. Plan je bezoek en wij maken je verder wegwijs in ons aanbod!
// Meer info
2/ GRATIS DOWNLOADBARE SPELEN
Is spel een vaste constante in je lessen? Dat kunnen we alleen maar toejuichen!
Enerzijds ontwikkelden we kant-en-klare spelen over actuele thema's die je makkelijk kan downloaden, printen én meteen gebruiken in je les:
- 't Is aan u! om te stemmen: klasspel voor eerste stemmers over de verkiezingen in 2024
- Beste Burgemeester: speels participatietraject rond de gemeenteraadsverkiezingen
- True or False: spelvorm over fake news
- Op 't eerste gezicht: spel om discriminatie bespreekbaar te maken
- Plezier, tot hier!: persoonlijke grenzen en die van anderen erkennen en aangeven
- Spic & Span: 25 propere gespreksmethoden
- Het grote emotiekwartet: emoties herkennen en benoemen
- Spin the economy: kennismaking met circulaire economie
- Klant is Koning: digitaal spel over duurzaam consumeren
- Inpakken of wegwezen? Spelvorm over impact reizen op het milieu
Anderzijds ondersteunen we je graag in het gebruik van spel in je lessen. Dat doen we door onze expertise o.a. aan te bieden via publicaties over spel en leren. Onze publicaties zijn korte, krachtige, stapsgewijze handleidingen om je 'DIY-gewijs' te smijten op een aspect van spel. Multi-inzetbaar: elke reden is een goede reden om spel te gebruiken! Haal uit onze aanpak tips, do's & don'ts ... dat wat je zelf nuttig, interessant en uitdagend vindt.
TIP 1: volg onze favorietenmap en je bent als eerste op de hoogte van nieuwe spelen!
TIP 2: wij bieden ook vormingen aan rond deze thema’s waarbij de deelnemers zelf ervaren, en dat is niet te evenaren!
Je kan de publicaties en spelen gratis downloaden in onze webshop.
3/ EEN SPEL MET BEGELEIDING SPELEN
Bij een workshop in de klas komt één van onze speltrainers het spel ter plaatse met jullie spelen. Na het spel volgt een nabespreking waarbij de leerlingen terugblikken op wat er zich heeft afgespeeld en wordt de link tussen het spel en de realiteit gelegd. De spelers leren van elkaar en komen samen tot nieuwe inzichten of acties.
// Meer info
4/ EEN SPEELSE NASCHOLING OF PEDAGOGISCHE STUDIEDAG ORGANISEREN
- Wil je de teamspirit in jouw lerarenteam aanscherpen?
- Ben je op zoek naar speelse, dynamische methoden om de samenwerking in jouw team te bevorderen?
- Wil je peilen naar de noden en behoeften van je medewerkers?
- ...
Dan ben je bij De Aanstokerij aan het goede adres!
Leerkrachten(teams), directies en andere onderwijsprofessionals kunnen ons niet alleen inschakelen voor een teambuilding, maar ook voor nascholingen, themadagen, begeleidingstrajecten of pedagogische studiedag om met hun team dieper in te gaan op een bepaald thema: (verbindende) communicatie, inspraak, overleg, werkplezier, feedback geven ...
Onze speltrainers nemen je medewerkers graag op sleeptouw om hun vormingsnoden op een actieve, ervaringsgerichte en plezante manier aan te pakken. Nadien kan je samen in groep met de verworven inzichten verder aan de slag.
Ontdek onze speelse nascholingen in onze favorietenmap:
- Sierra Oscar Lima: simulatiespel rond solidariteit, communicatie, feedback en samenwerking
- Next level team: traject naar een optimaal functionerend team
- Verbindend Communiceren : Speelse nascholing
- Open blik op diversiteit : Breng via spel het gesprek over diversiteit op gang
- Spel als vormingsmethode : Speelse nascholing over de kracht van spel
- ...
Tip 1: Naast vaste vormingen, bieden we ook maatwerk aan. Contacteer ons op vorming@aanstokerij.be met je vraag en we bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn.
Tip 2: We organiseren jaarlijks ook enkele vormingen waarvoor je je individueel kan inschrijven. Hou daarom zeker onze kalender in het oog!
5/ EEN SPEL OP MAAT LATEN MAKEN
Speel in op actuele noden en thema's die op dit moment leven en laat een spel op maat ontwikkelen. Jaarlijks creëert ons team van spelontwikkelaars en vormgevers 20 tot 25 nieuwe spelen, zo ook voor hogescholen en universiteiten als KU Leuven, Universiteit Gent, UCLL, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen ...
Het hoeft niet altijd een groots opgezet spel te zijn. Ook snelle en korte methodieken hebben baat bij een speelse aanpak. Het kan helpen bij het verlagen van drempels om het gesprek met elkaar aan te gaan, het oefenen van sociale vaardigheden, het samen beleven van sterke ervaringen ... Voorbeelden van dergelijke 'light' spelformats vind je in dit artikel.
// Meer info
Leuke weetjes over De Aanstokerij:
- We bestaan al 47 jaar.
- Vroeger waren we gekend onder de naam ‘Centrum Informatieve Spelen’ of "'t cis". Sinds 2016 spelen we onder onze nieuwe naam.
- We zijn met 19 Aanstokers die alles op het spel zetten. Maar we doen dit niet alleen. Een 30-tal gedreven vrijwilligers spelen met ons mee: speltrainers, spelontwikkelaars, bestuurders en leden van de algemene vergadering.
- Je vindt ons in Heverlee (Leuven), maar onze speltrainers gaan elke dag op ‘spelpad’ over heel Vlaanderen en Brussel.