Luisterpuntbibliotheek

Luisterpunt is de openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Onze slagzin: iederéén kan lezen! Wij lenen brailleboeken en Daisy-luisterboeken uit aan personen met een leesbeperking. Lid worden en boeken lenen is volledig gratis. Op dit ogenblik hebben we ongeveer 27.000 Daisy-boeken, waarvan ± 5.000 kinder- en jeugdboeken. Prijsbeesten, bestsellers én alle boeken (vanaf groep 2) die genomineerd zijn voor Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen vind je in ons aanbod.

Daisy-boeken kan je op cd of online lezen. Meer en meer kinderen en jongeren met dyslexie lezen onze Daisy-luisterboeken met de gratis Anderslezen-app (Android en iOS). Eenvoudig en snel. Met Daisy-boeken kunnen kinderen met een leesstoornis van dezelfde boeken genieten als hun leeftijdsgenootjes. De grijze jager, Harry Potter, de fantastische boeken van Roald Dahl, ze komen allemaal binnen handbereik. Fijn voor hun leesplezier, én goed voor hun taalrijkdom. Bij Daisy-boeken kan je bovendien de voorleessnelheid aanpassen, zo kan het kind op zijn eigen tempo meevolgen in het gedrukte boek om te oefenen met lezen. Voor kinderen en jongeren met dyslexie, en voor hun ouders en hun begeleiders (leerkrachten, logopedisten, bibliotheekmedewerkers, ...) voeren we samen met Eureka ADIBib de campagne Ik haat lezen! met de bijhorende website www.ikhaatlezen.be

Scholen kunnen gratis lid worden bij Luisterpuntbibliotheek en vervolgens binnen hun schoolaccount alle leerlingen met een leesbeperking inschrijven voor Daisy-online-boeken en de Anderslezen-app (en een bruikleencollectie Daisy-cd's aanleggen). In een praktische workshop (vanaf 15 deelnemers) laten we je zien hoe alles werkt, vanaf de inschrijving van de school tot en met de Daisy-versie van De Waanzinnige Boomhut op de tablet (en in de oren) van een leerling met dyslexie.  Meer info over Daisy-online voor scholen vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be/daisy-online-organisaties.