vzw Tournesol - Zonnebloem

vzw Tournesol - Zonnebloem

Onze organisatie

De vzw Tournesol – Zonnebloem beheert het Gewestelijk Centrum voor Ecologie Initiatie (GCEI) gelegen in het Tournay-Solvay park te Bosvoorde en de Hoeve van Ukkel. Het Tournay-Solvay park bevat vele mooie landschappen en een grote biodiversiteit. Het wordt begrensd door het Zoniënwoud waar het vroeger deel van uitmaakte. In de Hoeve van Ukkel beschikken we over een grote moestuin, boomgaard en boerderijdieren. 

Er worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd (schoolanimaties, moestuinlessen, kookateliers, vormingen,...) zowel voor scholen als voor het grote publiek in Brussel. Natuurbeleving en natuureducatie staan centraal. Afhankelijk van de locatie ligt de nadruk meer op de 'wilde natuur': het respecteren, beschermen en bestuderen van de natuurlijke ecosystemen (GCEI) dan wel op de 'gedomesticeerde natuur': kennismaking met de boerderijdieren, de moestuin en de boomgaard (Hoeve van Ukkel).

Onze activiteiten

De kernactiviteit van de vzw is natuur- en milieu educatie. Wij bieden activiteiten aan voor scholen en voor het grote publiek op beide vestigingen en op diverse andere locaties en parken in Brussel. De vzw werd opgericht in 1985 en kan beschouwd worden als het expertisecentrum rond natuur- en milieu educatie in Brussel.

De eerste animaties voor scholen die door de vzw werden gecreëerd, zijn vandaag de dag nog steeds dé natuuranimaties waar ontdekken, onderzoeken en respect voor de natuur centraal staan. Deze natuuranimaties zoals bloemen, bomen, diersporen,... worden nog steeds veel aangevraagd door de scholen en voldoen nog steeds aan hun verwachtingen. Naast deze natuurgerichte animaties kwamen er later ook andere animaties bij rond ons leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Zo worden er nu ook animaties aangeboden rond afvalbeheer en preventie, waterkwaliteit, drinkwater, de ecologische voetafdruk, duurzame voeding, biodiversiteit,... We bieden animaties aan voor kleuter- lager- en secundair onderwijs. De school kan kiezen voor een programma van een halve of een volledige dag. Naast deze animaties begeleiden wij ook diverse schoolprojecten in samenwerking met Leefmilieu Brussel. Zo helpen wij scholen hun schoolmoestuin te realiseren of meer biodiversiteit toe te laten op het schoolterrein. Verder begeleiden wij ook schoolprojecten rond duurzame voeding en in de natuur lesgeven (voorlopig enkel in het Frans). Samen met Leefmilieu Brussel bieden wij ook vormingen aan voor leerkrachten rond 'tuinieren op school', 'een groen hoekje inrichten',...

 

De promotie voor onze activiteiten voor het grote publiek gebeurt voornamelijk via onze website, onze nieuwsbrief en sociale media. Er is een aparte nieuwsbrief voor scholen waarvoor jullie zich kunnen inschrijven via animatie@tournesol-zonnebloem.be

Werkingsgebied: Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Leermiddelen (8)

Bekijk alle