Passchendaele Museum

Passchendaele Museum

Het Passchendaele Museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer.

Het museum combineert een interactieve opstelling met het unieke belevingsaspect van een nagebouwde dugout en loopgravenstelsel. Aan de hand van honderden historische voorwerpen krijgen groot en klein zicht op het leven op en rond de slagvelden. Een Duitse zware helm opzetten? Mosterdgas ruiken? Een ondergrondse schuilplaats of loopgraaf ontdekken? Dat kan allemaal in het museum!

Specifiek voor het lager en secundair ontwikkelde het museum educatieve pakketten met een focus op herinneringseducatie:

  • Kinderen tot 12 jaar kunnen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog leren kennen door een museumbezoek met Lisa, Louis en het museumratje Maurice. Een andere manier om het verhaal van de Groote Oorlog te brengen is 'Soldaat in de klas' waarbij een verteller in uniform zijn verhaal deelt met de leerlingen en hen tientallen spullen van zijn uitrusting leert kennen. 
  • Voor het secundair zijn twee pakketten ontwikkeld die de focus leggen op het menselijk leed dat de Slag bij Passendale veroorzaakte. In het 'Bronnenonderzoek Passchendaele Archives' stellen leerlingen zelf een persoonlijk dossier samen van een militair die begraven ligt op het nabijgelegen Tyne Cot Cemetery. Het pakket 'Mission Polygon Wood' combineert persoonlijke verhalen van gesneuvelden met doe-opdrachten in het Polygoonbos, een andere tot de verbeelding sprekende oorlogssite nabij het museum.

 

Leermiddelen (2)