deBuren

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert schoonheid en wijsheid van de Lage Landen, en biedt een platform voor debat over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er het woord.

deBuren heeft een unieke collectie audioverhalen. Radioboeken zijn 100 verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers die je nergens kunt lezen maar altijd en overal kunt beluisteren als luisterverhaal (mp3) van een half uur, voorgelezen door de auteur zelf.

citybooks zijn literaire stadsportretten door internationale auteurs over interessante steden in Europa en ver daarbuiten. De auteurs verbleven twee weken in een stad en schreven daarover een kort verhaal, essay of reeks gedichten. Een fotograaf maakt een visueel stadsportret. Alle citybooks zijn gratis beschikbaar als webtekst, e-book en als luisterverhaal (mp3) in het Nederlands, Engels én de lokale taal van de stad. Zo lees je Arnon Grunberg in het Pools over Lublin en Annelies Verbeke in het Bahasa Indonesia over Jakarta. Daarnaast zijn er heel wat citybooks beschikbaar in het Frans, Duits, Afrikaans. De auteur leest de originele taal zelf voor, de vertalingen worden door stemacteurs voorgelezen.

Je kunt de citybooks behandelen zoals je in de literatuurles ieder ander kortverhaal zou behandelen. De leerlingen kunnen een samenvatting maken, het vertelperspectief analyseren, tijd en ruimte beschouwen, proberen de titel te verklaren, op zoek gaan naar motieven en thema’s en de personages onder de loep leggen. Daarnaast voegt het luisterelement een extra dimensie toe aan de literaire ervaring. Leerlingen luisteren naar de stem van de auteur en dit kan stof zijn voor een discussie over (de ervaring van) gelezen versus beluisterde literatuur.

De citybooks geven vaak aanleiding om een bredere discussie op gang te brengen over onder andere samenleving, diversiteit, politiek, geschiedenis, filosofie en wetenschap. Stedelijkheid en de stad in de literatuur zijn natuurlijke aandachtspunten, maar ook andere aspecten kunnen belicht worden, zowel op literatuurhistorisch als op algemeen maatschappelijk niveau.

 

Leermiddelen (7)

Bekijk alle

Favorietenmappen (1)