Talensensibilisering in het basisonderwijs: Op een positieve manier omgaan met talen in de klas


Sofie Jonckheere,  medewerker Cel Onderwijs & Meertaligheid van het Regionaal Integratiecentrum Foyer te Brussel gaat in dit artikel dieper in op hoe je omgaat met anderstaligheid en multiculturaliteit in de klas. Alle kinderen komen later immers terecht in een multiculturele samenleving. Hoe kan de leerkracht hen daar het best op voorbereiden?

Talensensibilisering biedt een positief antwoord op deze vraag en dient de volgende drie doelen :

  • Het belangrijkst is het werken aan attitudes, namelijk het creëren van openheid en interesse voor talen en zo ook voor culturen.
  • Een tweede doel is kennis verwerven. Leerlingen krijgen meer inzicht in andere talen en culturen. Ze leren bijvoorbeeld dat je niet in elke taal van links naar rechts schrijft.
  • Ten slotte wordt gewerkt aan taalvaardigheden. Enerzijds gaat het dan over metavaardigheden die het leren van talen en het communiceren bevorderen. Als je omgaat met verschillende talen, wordt het makkelijker om te communiceren met mensen die die talen spreken.

In het artikel dat verscheen in het tijdschrift Taal voor opleiders en onderwijsadviseurs, 2, nr. 1 (2011) wordt ook de geschiedenis en evolutie van talensensibilisering geschetst in de Europese context. Hieruit groeide het European Centre for Modern Languages (ECML, zie www.ecml.at) in Graz in Oostenrijk waarvan het hoofddoel is het taalonderwijs te promoten in Europa.

Tot slot stelt de auteur ook talensensibilisering in de klaspraktijk voor en haalt ze een aantal concrete methodes aan : “Thuis spreek ik ook”, “Talen op een kier”, “Lego Lingua” en “Buitengewoon Talig”.

Leerkrachten die zelf talensensibiliserend materiaal willen ontwikkelen, doen er goed aan te zorgen dat er inductief gewerkt wordt, dat leerlingen zelf kunnen ontdekken waar de materialen over gaan, dat ze veel in groepen kunnen werken, dat ze vakoverschrijdend werken en dat de activiteiten passen binnen het curriculum. De materialen worden idealiter voorzien voor taalhomogene als taalheterogene klassen zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Méér publicaties en info over diverse projecten rond talensensibilisering en meertaligheid vind je op  www.foyer.be

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
De lat hoog voor talen bevat leermiddelen voor taalvakken en CLIL (zaakvakken in een vreemde taal). Het is mogelijk om op taalvaardigheid te zoeken.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook