Content and Language Integrated Learning (CLIL) is een vorm van meertalig onderwijs: onderwijs in een niet-taalvak in een andere taal dan het Nederlands.
Die ‘andere taal’ is in Vlaanderen het Frans, Engels of Duits. Een leerkracht economie geeft zijn vak bijvoorbeeld in het Frans, of een leerkracht Duits geeft esthetica in die taal. Je school mag ook onderdelen van een of meerdere vakken aanbieden via CLIL.
Belangrijk is het competentie-ontwikkelend perspectief: door te leren in een andere taal – de doeltaal – ontwikkelen leerlingen competenties in de doeltaal én in het vak, naast de kennis over die taal (die ze veeleer in de reguliere taalvakken verwerven).
Een CLIL-traject doet dus geen afbreuk aan de doelstellingen van het niet-taalvak. Er zijn niet minder, noch andere onderwijsdoelstellingen. (Bron: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/clil-content-and-language-integrated-learning)
Op deze pagina vind je het volledige aanbod CLIL-leermiddelen. Selecteer eerst de gewenste taal. Daarna kan je je zoekopdracht verder verfijnen door de filters te gebruiken (soort leermiddel, onderwijsniveau, vak …).
-
Seterra Geography: Blinde kaart oefeningen
Met de oefeningen op deze website kan je werelddelen, landen, rivieren, hoofdsteden, rivieren op een blinde kaart inoefenen.
Na het selecteren van een kaart moet je tegen tijd aanklikken wat gevraagd wordt.
Interactieve oefening (4)Leerkracht -
Vormingen voor (toekomstige) CLIL-leerkrachten
Of je nu een ervaren leraar bent die op zoek is naar vernieuwing, een taalleraar die deel wil uitmaken van een CLIL-team, of een leraar in opleiding bet die droomt van een toekomst als CLIL-leerkracht, onze vorming biedt je alle tools den kennis …
tot
Nascholing of activiteit -
CLIL masterclasses
Ontdek wat we met Howest en ED HUB voor jou als CLIL-leerkracht of CLIL-team kunnen betekenen.
We bieden - naast een masterclass voor beginnende CLIL-leerkrachten - ook andere workshops voor CLIL-leerkrachten aan.
…tot
Nascholing of activiteit -
Labosims: Animaties voor natuur- en scheikunde
Op deze Franstalige website vind je animaties voor de vakken natuur- en scheikunde. Deze online webapps zijn gemaakt met ZIM om verschillende kleurenmetingen, snelheid, beweging van energie te demonstreren aan leerlingen.
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator -
Reis naar de maan: Augmented reality
Betrek leerlingen bij de les door middel van beweging en fysiek onderzoek.
Gebruik Apollo’s Moon Shot AR om meer te weten te komen over de wetenschappelijke en historische mijlpalen van de Apollo 11-missie via boeiende AR-ervaringen en …
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Periodiek systeem van de elementen
Bij dit periodiek systeem kan je van elk element meer informatie krijgen, zoals:
- atoomstraal,
- ionisatie-energie,
- smeltpunt,
- kookpunt,
- oxidatiegetal,
- elektronenaffiniteit,
- elektronegatieve waarde,
- ...
Je kan ook interactieve grafieken van de …
Website (3)Leerkracht -
Teachflix: Educatieve videobibliotheek
In deze videobibliotheek kunnen leerkrachten terecht voor allerlei korte, educatieve filmpjes om in de klas te laten zien. Leerkrachten kunnen ook zelf filmpjes toevoegen om de collectie te helpen aangroeien.
WebsiteLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Atlas of Sustainable Development Goals 2020
De Engelstalige website, Atlas of Sustainable Development Goals 2020, presenteert interactieve verhalen en datavisualisaties over de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het belicht trends binnen elk doel en geeft duiding over hoe …
WebsiteLeerkracht -
Sporcle: Aardrijkskunde quizzen
Deze Engelstalige site bevat veel aardrijkskundige quizzen. De vraagspelen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:
- land,
- oriëntatiepunt,
- stad,
- staat,
- populatie,
- vlag,
- topografie,
- grenzen.
WebsiteLeerkracht -
La journée internationale des professeurs de français
Officiële website van de dag van de leraar Frans en alle lesgevers die in het Frans lesgeven. Deze wordt jaarlijks wereldwijd gevierd op de laatste donderdag van november. Op deze site lees je meer over het thema van het jaar en de …
WebsiteLeerkracht -
Organen: Flashcards spel
Vier zinnen over de verschillende organen zijn in kleinere stukken verdeeld. Deze plak je op verschillende flashcards.
Je verdeelt de kaarten tussen de leerlingen. Zij proberen nu de andere kaarten te vinden die bij hun kaartje horen. Daarvoor …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, ICT-coördinator -
The Blood Typing Game: Leerpad
Met dit spel leer je alles over bloedgroepen, bloedtransfusies ...
Interactieve oefeningLeerkracht, ICT-coördinator