Werkt jouw school aan een (diepgaander) talenbeleid? Zoek je inspiratie en informatie over taalproeven, taalbehoeften, stappenplannen, beleidskeuzes, afspraken over taal, communicatie met ouders of andere thema's?
Hieronder vind je heel wat boeiende leermiddelen over talenbeleid!
-
Taaltrekkers: Referentiekader lezen (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectief (begrijpend) leesonderwijs. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
ArtikelNieuw -
Taalbewust wiskunde geven: Nascholing
Taal speelt een cruciale rol in de wiskundeles, niet alleen als communicatiemiddel, maar ook als een manier om kennis te structureren en te ontwikkelen. Vaktaal, schooltaal en zelfs dagelijkse taal kunnen soms obstakels vormen voor leerlingen …
Nascholing of activiteitNieuw -
Translanguaging in groepswerk
Korte videoreportage over hoe je je leerlingen kan toelaten hun thuistaal in te zetten tijdens het groepswerk.
VideoPedagogisch begeleider -
De sleutelrol van leerkrachten in taalrijk onderwijs
Hoe versterkt je taalvaardigheid? Hoe ontwikkel je strategieën die zowel meertalige leerlingen ondersteunen als de aandacht voor Nederlandstalige leerlingen behouden?
Dit artikel is een samenvatting van het praktijkonderzoek van Marianne …
Artikel -
Meertaligheid: Toets - Campus Nederlands 4
Test bij het onderdeel meertaligheid, waarbij naast enkele vaktermen, ook stellingen en krantenartikels over meertaligheid besproken worden.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Van je activiteit Praatplaten een MEER-talig moment maken: Kleutergewijs
In het project Taalrijk Kansrijk ontwikkelden enkele lerarenopleiders van PXL-education samen met kleuterleerkrachten en ouders narratieve praatplaten over brede onderwerpen die bij uiteenlopende klasthema’s kunnen aansluiten. Mik en …
Artikel (3)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Hoe blijf je graag en goed lesgeven in een grootstad?: Cursus
Lesgeven in een grootstad: soms heerlijk, soms frustrerend. En net een tikkeltje anders. Veel kans dat de halve wereld in je klas of school zit: een mengelmoes aan nationaliteiten, thuistalen, levensbeschouwelijke en andere overtuigingen, …
Nascholing of activiteit -
Duurzaam taalbeleid vanuit een meertalig perspectief; hoe ziet dat eruit en hoe kom je daartoe?: Opleidingtraject
Cijfers liegen er niet om. De beheersing van het Nederlands in het secundair onderwijs daalt enorm. Vanuit de Vlaamse Overheid krijgen scholen de opdracht een krachtig taalbeleid uit te werken en te implementeren in de schoolstructuur om de …
, ,
Nascholing of activiteit -
De kracht van samenwerken met álle ouders aan de taalontwikkeling van hun kinderen: Kleutergewijs
Hoe kunnen we ouders ondersteunen om rijke talige interacties aan te gaan met hun kinderen, in de thuistaal, om zo de schoolse taalvaardigheid van hun kind te bevorderen?
Lees in dit artikel van Kleutergewijs hoe een Brusselse school en Ligo …
ArtikelGOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Heen-en-weerblaadjes: Wat gebeurt er op de zomerschool?
Wil je de ouders op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt op de zomerschool? Deze heen-en-weerblaadjes zijn beschikbaar in verschillende talen.
Downloadbaar lesmateriaal -
Verwelkomen op zomerscholen: Briefwisseling met ouders
Verwelkom de deelnemers van jouw zomerschool via een brief voor de ouders. De brieven zijn in meerdere talen beschikbaar.
Downloadbaar lesmateriaal -
Koalatoetsen als teamversterker, dat kan: Kleutergewijs
In Vlaanderen leggen kinderen vanaf het schooljaar 2021-2022 in de derde kleuterklas een koalatest af. De koalatest heeft als doel een eventuele taalachterstand vast te stellen zodat deze kinderen extra taalondersteuning of intensieve begeleiding …
ArtikelGOK- of zorgcoördinator, ondersteuner