Taalscreeningsinstrument KOALA
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst en wordt georganiseerd in de periode van 9 oktober tot en met 29 november met behulp van een vastgelegd taalscreeningsinstrument (KOALA).
KOALA, analoog of digitaal
De screening kan zowel analoog als digitaal afgenomen worden. De Vlaamse overheid biedt vanaf het schooljaar 2023-2024 een kosteloze digitale versie van de screening aan. De analoge en digitale versie zijn beschikbaar via Mijn Onderwijs voor directies (dit is een externe link), samen met een handleiding en instructiefilmpjes.
Elke school beslist zelf of ze KOALA analoog dan wel digitaal afneemt.
Verplicht taalintegratietraject
Leerlingen met een taalachterstand volgen na de taalscreening een verplicht taalintegratietraject. Dit is een taalbad of een volwaardig alternatief. Tijdens zo’n traject worden de leerlingen intensief begeleid voor Nederlands. Een leerling kan tijdens zijn schoolloopbaan in het basisonderwijs maar één schooljaar verplicht een voltijds taalbad of gelijkwaardig alternatief volgen. Deeltijds kan het integratietraject wel verdergaan.
Meer info over de KOALA screening
Meer over KOALA op de website van het Departement Onderwijs en Vorming. Je vind er alle nodige documenten, links, helppagina's én de rapportages met betrekking tot de vorige screenings.
-
Webinar digitale KOALA 2.0 - nieuwe functionaliteiten
De digitale KOALA-screening werd licht aangepast op basis van de eerste afname in het najaar van 2023 en bevat een aantal nieuwe gebruiksvriendelijke functionaliteiten.
Wil jij met jouw school de screening digitaal afnemen? Nam jij vorig jaar al …
Nascholing of activiteit -
KOALA: Ontdek meer over het taalscreeningsinstrument
Vanaf schooljaar 2021-2022 screenen basisscholen in het gewoon basisonderwijs elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst. Het taalscreeningsinstrument KOALA …
Video -
Digitale KOALA: Webversie
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst.
De screening organiseer je in de periode van 10 oktober tot en met 30 …
Website -
Digitale KOALA: App
In het gewoon basisonderwijs wordt elke kleuter van 5 jaar op luistervaardigheid Nederlands gescreend. De screening gaat na of de leerling het Nederlands voldoende beheerst en wordt georganiseerd in de periode van 10 oktober tot en met …
App of software -
Effectieve interventies voor het leesonderwijs: Online inspiratiesessie
We zoomen in op de pijler preventie binnen de integrale aanpak van leesproblemen.
De negatieve PIRLS-resultaten haalden volop de media. Het leesniveau van onze Vlaamse tienjarigen bereikte een dramatisch dieptepunt. Help je mee om dit aan te …
Nascholing of activiteit -
Mijn huisdier: Luisteropdrachten
Luister naar de zin en kies de juiste prent op het werkblad. Alle opdrachten gaan over huisdieren.
Als variant kan je eerst laten luisteren en pas nadien de vier prenten laten zien.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht -
Luistervaardigheden oefenen n.a.v. de koalatest
Deze website werd gemaakt in het kader van het onderzoeksproject Wat na de koalatest? van hogeschool VIVES.
Je vind er een overzicht van bruikbare remediëringsmaterialen voor alle doelen van de koalatest:
- instructies begrijpen, …
Website (9)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood aan hebben: Kleutergewijs
Kleuterleerkrachten screenen de taalvaardigheid van de oudste kleuters met behulp van de test KOALA (KleuterOnderwijs Luistervaardigheid). Een goede gelegenheid om met het team te investeren in taalondersteuning voor kleuters die daar extra nood …
Artikel (3)Leerkracht, ICT-coördinator, … -
Na de KOALA: Hoe geef je kleuters extra taalstimulering?
GO! BS De Puzzel uit Mechelen, meer dan 18 nationaliteiten en een mengelmoes van talen, doet er alles aan om elk kind een sterke talige start te geven. Ontdek de tips van kleuterjuf Astrid en directeur Saskia. En speel in op de taalscreening …
Artikel (3) -
Koalatoetsen als teamversterker, dat kan: Kleutergewijs
In Vlaanderen leggen kinderen vanaf het schooljaar 2021-2022 in de derde kleuterklas een koalatest af. De koalatest heeft als doel een eventuele taalachterstand vast te stellen zodat deze kinderen extra taalondersteuning of intensieve begeleiding …
ArtikelGOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Een warme leerkracht-kindrelatie als basis voor een krachtige taalleeromgeving: Kleutergewijs
Met haar bachelorstage in zicht, focuste studente Marie Claes zich twee weken intensief op het opzetten van een taaltraject op basis van de resultaten van de KOALA-screening in haar stageklas.
Ze vertrok vanuit de volgende onderzoeksvraag: "Hoe kan ik …
ArtikelGOK- of zorgcoördinator, ondersteuner