Effectief schrijfonderwijs in een notendop

Wat zijn kenmerken van sterk schrijfonderwijs? Hieronder vind je enkele principes die aansluiten bij wetenschappelijk onderzoek naar effectieve taaldidactiek. Je kan ze gebruiken als instrument om lesmateriaal aan te toetsen, te selecteren of te ontwikkelen. Scroll naar beneden voor een selectie van goede praktijkvoorbeelden. 

Functionaliteit: schrijf in een betekenisvolle context

Laat leerlingen regelmatig schrijven, en vertrek daarbij vanuit motiverende en authentieke schrijfactiviteiten. Combineer lees- en schrijfactiviteiten om leerlingen meer schrijfkansen te bieden.

Zet in op technische vaardigheden

Besteed voor beginnende schrijvers ook expliciete aandacht aan de technische vaardigheden die mee de basis vormen van schrijven: schrijven met de hand, spellen en zinnen bouwen.

Strategie-instructie: schenk aandacht aan het schrijfproces

Begeleid leerlingen in hun schrijfproces door schrijfstrategieën aan te reiken en te modelleren hoe je zelf het schrijfproces aanpakt. Bouw je ondersteuning af op maat van de leerling.

Geef tussentijdse feedback

Ondersteun de schrijfvaardigheid van leerlingen door hen regelmatig feedback te geven, zowel op tussentijdse versies als de finale versie, en zowel op het schrijfproces als het schrijfproduct. Geef concrete en gedoseerde feedback die gelinkt is aan de succescriteria van de schrijfopdracht.

 

Raadpleeg hier het volledige referentiekader
Door Vlaams Talenplatform | Bijgewerkt:
Taaltrekkers - Duik in taal