Effectief woordenschatonderwijs in een notendop
Wat zijn kenmerken van sterk woordenschatonderwijs? Hieronder vind je enkele principes die aansluiten bij wetenschappelijk onderzoek naar effectieve taaldidactiek. Je kan ze gebruiken als instrument om lesmateriaal aan te toetsen, te selecteren of te ontwikkelen. Scroll naar beneden voor een selectie van goede praktijkvoorbeelden. Raadpleeg hier het volledige referentiekader.
Selectie
Hanteer frequentie en relevantie als criteria voor de selectie van woordenschat. Als leerlingen eerst hoogfrequente woorden verwerven, beschikken ze over een sterke basis om teksten te begrijpen, conversaties te houden en teksten te schrijven. Besteed daarbij ook aandacht aan woordcombinaties en vaste uitdrukkingen, zoals een vraag stellen of ik denk dat. Een tweede focus ligt op relevante schooltaalwoorden, zoals omcirkelen of oorzaak en gevolg.
Expliciete woordenschatinstructie
Voorzie tijd voor expliciete woordenschatinstructie waarin nieuwe woorden op een toegankelijke manier worden geïntroduceerd, met ruimte voor betekenisonderhandeling en productie. Geef een logische opbouw aan woordenschatactiviteiten:
- Maak een onderscheid tussen activiteiten waarin je woordenschat introduceert, en activiteiten die gericht zijn op woordenschatkennis herhalen en verankeren.
- Bouw activiteiten volgens moeilijkheidsgraad op, gaande van oefeningen waarin leerlingen enkel de betekenis van woorden moeten ophalen, tot oefeningen waarin ze nieuwe woorden doelgericht inzetten in hun communicatie.
Herhaling
Veranker woordenschat door voldoende herhalingsmomenten in te plannen waarin je terugkomt op eerder geïntroduceerde woordenschat. Laat woorden terugkeren in gevarieerde contexten en voorzie momenten waarop de leerlingen actief met de doelwoordenschat aan de slag gaan in een betekenisvolle context.
Betekenisvolle input en output
Stimuleer woordenschatuitbreiding via contextrijke lees- en luisteractiviteiten en doelgerichte spreek- en schrijfactiviteiten waarin leerlingen nieuwe woordenschat gericht moeten inzetten. In het referentiekader vind je meer tips rond woordenschatverwerving bij lees-, luister-, spreek- en schrijfactiviteiten en bij geïntegreerde taaltaken.
Raadpleeg hier het volledige referentiekader

-
Taaltrekkers: Referentiekader woordenschat (NT2/OKAN)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve woordenschatdidactiek. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel -
Proefjes met statische elektriciteit: OKAN
Laagdrempelige leerlingenproefjes met statische elektriciteit, die je gemakkelijk in de klas kan laten uitvoeren. De stappenplannen zijn uitgewerkt op het niveau van OKAN-leerlingen en zijn vergezeld van Sclera-pictogrammen. Kan gebruikt worden …
Downloadbaar lesmateriaal (119)Leerkracht -
Spel kledij: Woordenschat rond gezelschapsspel
Via een eenvoudig spel, waarbij de woordenschat over kledij wordt herhaald, maken de leerlingen actief kennis met de woordenschat rond het spelen van een gezelschapsspel.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Wie is Sinterklaas?: Bundel met oefeningen
De leerlingen lezen een tekst over Sinterklaas. Ze spreken over tradities en duiken ook voorzichtig in het zwartepietendebat. Ten slotte geven ze hun mening in een korte schrijfopdracht.
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht -
Vier minuten door Ted Van Lieshout: Werkbundel
De leerlingen lezen samen het gedicht Vier minuten van Ted Van Lieshout. Ze gaan dieper in op de inhoud, de woordenschat en grammatica (een bevel geven). De leerlingen verwerken het gedicht daarna in een stripverhaal.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Draaikaartjes: Sjablonen
Met deze invulbare pdf's kan je zelf draaikaarten maken. Er zijn draaikaarten voor zinnen, woorden en dialogen.
Downloadbaar lesmateriaal (84)Leerkracht -
Schooltaalwoorden en instructietaal: Voorbereidende les
In deze bundel vind je een voorbereidende les op een cursus NT2 voor cursisten die al wat Nederlands kennen, maar dit niet in een schoolse omgeving hebben geleerd.
Deze cursisten komen vaak in hogere modules terecht, maar ondervinden dan wel …
Downloadbaar lesmateriaal (79)Leerkracht -
Op verkenning in de stad: Opdrachtenbundel
Bundel met werkbladen voor een stadsbezoek aan Hasselt of een andere stad.
De leerlingen bereiden een stadsbezoek voor in de klas. Ze leren relevante woordenschat en lezen een tekst. Tijdens het stadsbezoek moeten ze de woordenschat actief inzetten om …
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht -
Bouwstenen voor effectieve taaltrajecten: Praktijkgids voor taalondersteuning in kleuter-, lager en secundair onderwijs
De handleiding is een praktische leidraad bij het onderzoek Taalintegratietrajecten. Het biedt een praktijkgids voor taalondersteuning.
Deze gids beschrijft zes bouwstenen die je helpen om de taalontwikkeling te stimuleren, om de leerlingen talig te …
Artikel (19) -
Marc groet 's morgens de dingen (Paul Van Ostaijen): Werken rond een gedicht
Deze leermiddelen en tips kunnen inspiratie geven om te werken met het gedicht Marc groet 's morgens de dingen van Paul Van Ostaijen.
Je kan o.a. een filmpje bekijken, woordstroken matchen met afbeeldingen en oefenen op tempolezen.
Alle bronnen …
Downloadbaar lesmateriaal (61)Leerkracht