Talensensibilisering: Lettermonster


In het filmpje zie je de derde kleuterklas van de Gemeentelijke Basisschool Sint-Joost-Aan-Zee. Zij werkten met de lesfiche “Lettermonster” uit Talen op een kier. De auteurs van het boek zijn van de Foyer en het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Plantyn.

In deze les komen vooral de leergebieden Nederlands en Lichamelijke Opvoeding aan bod. Er wordt gewerkt aan fijne motoriek en visuele discriminatie. De kleuters leren dat je boodschappen kan vastleggen via schrift en werken daarnaast ook rond voorbereidend schrijven.

De kleuters maken kennis met meertaligheid en taaldiversiteit via een verhaal over een lettermonster dat alle letters in zijn land opvrat en ook de naburige landen niet ongemoeid liet. Hij komt ’s avonds uitgeput en doodziek van al die letters thuis in zijn grot. De kleuterklas wordt omgetoverd tot grot van het monster. Hij geeft over en alle letters vliegen in het rond.

De kleuters verzamelen de letters - lettertekens uit verschillende talen- en zorgen ervoor dat de mensen in die landen terug voldoende letters hebben.

Deze bijdrage heeft het logo 'de lat hoog voor talen' gekregen:
Alle logobijdragen over talensensibilisering en taalinitiatie.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
De lat hoog voor talen bevat leermiddelen voor taalvakken en CLIL (zaakvakken in een vreemde taal). Het is mogelijk om op taalvaardigheid te zoeken.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie

Ontdek ook