Volop taal: Handboek taaldidactiek


Volop taal is een handboek taaldidactiek voor de lagere school, dat tot stand kwam binnen een samenwerking tussen veertien docenten van verschillende Vlaamse lerarenopleidingen en het CTO. Dit boek wil niet alleen een didactiek aanbieden die de leerlingen leert om het Nederlands te beheersen, maar ook een die hen het plezier van taal bijbrengt.

De auteurs kiezen met deze aanpak voluit voor boeiend, geïntegreerd en eigentijds taalonderwijs Nederlands, aangevuld met veel concrete handvaten voor iedere (beginnende) leerkracht. Dit boek is meer dan alleen een visie op taalonderwijs. Het wil iedere (toekomstige) leerkracht inspireren en prikkelen, maar ook wapenen en ondersteunen.

In deel 1 vertaalt het boek wetenschappelijke inzichten over hedendaags, uitdagend en taalkrachtig onderwijs in zeven didactische principes.

In deel 2 worden de principes uitgewerkt in praktijkverhalen en lees je hoe je ze toepast in je (taal)onderwijs. De vier vaardigheden (luisteren en spreken, lezen en schrijven) komen uitgebreid aanbod. In dit deel focussen de auteurs ook specifiek op technisch lezen, woordenschat en taalbeschouwing. Anderstalige nieuwkomers en breed evalueren komen eveneens aan bod.

Deel 3 en het digitale platform bij dit boek helpen je kritisch naar je eigen aanpak en naar allerlei leermiddelen te kijken. Je vindt er kijkwijzers voor je onderwijs in de vier vaardigheden en verder een specifieke kijkwijzer rond woordenschat en taalbeschouwing.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook