Bouwstenen voor aanvangsbegeleiding in Vlaamse scholen

Ieder van ons was ooit een starter. Vol enthousiasme, verlangens en verwachtingen maar ook met twijfels en onzekerheden. Spannend en een klein beetje beangstigend. Dat is het altijd, aan iets nieuws beginnen. Dat is voor beginnende leraren niet anders. Op deze themapagina vind je aansluitend andere boeiende artikels, materialen en projecten rond aanvangsbegeleiding.

Aanvangsbegeleiding

Elke school voorziet aanvangsbegeleiding om starters te ondersteunen bij hun eerste job in het onderwijs of in de school. De manier waarop teams beginners opvangen en begeleiden, is enorm belangrijk voor een goede start in het beroep. En een goede start … smaakt naar meer! Wil je de aanvangsbegeleiding in je school versterken? Dit artikel uit Basis reikt ideeën aan voor schoolleiders, mentoren, het schoolteam en de beginners zelf.

Project Aanvangsbegeleiding in Vlaamse scholen

Wil je je bestaande praktijken rond aanvangsbegeleiding versterken? Wil je je inspireren met inzichten uit onderzoek, praktijk en beleid rond aanvangsbegeleiding? Grasduin dan zeker ook door de materialen over aanvangsbegeleiding van het project Aanvangsbegeleiding in Vlaamse scholen dat op vraag van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap werd uitgevoerd door European Schoolnet. Het project werd gefinancierd door het Steunprogramma voor Structurele Hervormingen (SRSP) van de Europese Commissie, en uitgevoerd door European Schoolnet. Raadpleeg het inspiratiekader aanvangsbegeleiding en de leidraden voor de beginnende leerkrachten, mentoren, schoolleiders en het schoolteam. Met dank aan de pilootscholen en Dialogue Lab-deelnemers voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van het materiaal. 

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Unsplash